Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα αντιδράσει η ΕΚΤ σε ενδεχόμενο ράλι του ευρώ στα 1,40 δολ; - Όχι, απαντά η Goldman Sachs και προβλέπει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα

tags :
Θα αντιδράσει η ΕΚΤ σε ενδεχόμενο ράλι του ευρώ στα 1,40 δολ; - Όχι, απαντά η Goldman Sachs και προβλέπει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα
Σε υψηλά 13 μηνών έφτασε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα τέλη Ιανουαρίου, με φόντο την αποδυνάμωση του γεν και της στερλίνας, με την Goldman Sachs να διερωτάται πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ενδεχόμενο ράλι προς τα 1,40 δολ.
Για να απαντήσουν στο ερώτημα , οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, κάνουν χρήση του κανόνα Taylor και του ιστορικού επίδρασης στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.
Με βάση μια περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ στα 1,40 δολ. σε ορίζοντα 3 μηνών, η επίδραση στα επιτόκια της ΕΚΤ είναι μεταξύ 45-75 μονάδων βάσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που στηρίζονται στον κανόνα Taylor η πτώση κατά 250 μονάδες βάσης στο δημοσιονομικό risk premium, αναλογεί σε άνοδο των επιτοκίων κατά 80-90 μονάδες βάσης.
Συμπερασματικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ακόμη κι αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αναρριχηθεί στα 1,40 δολ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, δυναμική ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ εντός του 2013 έδωσε και ο Jim O'Neill, εκ των κορυφαίων αναλυτών της Goldman Sachs. Αλλά όπως εξήγησε, η ψήφος εμπιστοσύνης αυτή δεν θα δοθεί ακόμη, αλλά το φθινόπωρο του 2013, αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. "Αμέσως μόλις η Ευρώπη αφήσει πίσω της τις γερμανικές εκλογές, οι επενδυτές θα στηρίξουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την πορεία του ενιαίου νομίσματος, δημιουργώντας τα εχέγγυα για μια πραγματική bull market", εξηγεί χαρακτηριστικά ο ισχυρός άντρας της Goldman Sachs.
"Από τον Αύγουστο του 2012, οι ΗΠΑ είχαν το εξής περίεργο πλεονέκτημα - Η ευρωπαϊκή κρίση ολοένα και επιδεινωνόταν, γεγονός που οδηγούσε τους επενδυτές μακριά από την Ευρώπη και κοντά στις ΗΠΑ", επισημαίνει ο O'Neill και εξηγεί: Οι επενδυτές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν ταυτόχρονα δύο μεγάλα διλήμματα... "Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν πως η Ευρώπη πλέον βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι εμφανίζεται πλέον και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα", τονίζει επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης