Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρωζώνη για την άνοδο του ευρώ - Καθησυχάζει το Βερολίνο, αλλά ανησυχεί το Παρίσι που θα θέσει το θέμα σε επίπεδο Eurogroup... - Mπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρωζώνη για την άνοδο του ευρώ - Καθησυχάζει το Βερολίνο, αλλά ανησυχεί το Παρίσι που θα θέσει το θέμα σε επίπεδο Eurogroup... - Mπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων
Σε αναβρασμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι - ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται - με αφορμή την απότομη ισχυροποίηση της ισοτιμίας του ευρώ, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που βλέπουν ορατό ακόμη και τον κίνδυνο να πληγεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ακραίες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Το Βερολίνο μπορεί να καθησυχάζει και να μη διακρίνει - δημοσίως τουλάχιστον -  άμεσο κίνδυνο από την άνοδο του ευρώ, ωστόσο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, το Παρίσι εκφράζει έντονες ανησυχίες, γνωστοποιώντας μάλιστα πως θα θέσει το θέμα σε επίπεδο Eurogroup.
"Το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο, αν το δούμε από μακροπρόθεσμη σκοπιά", δηλώνει ο St. Seibert, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Ο κόσμος πρέπει να αποφύγει τον νομισματικό πόλεμο" διεμήνυσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, P. Moscovici.
Παράλληλα τόνισε ότι το ευρώ έχει καταγράψει πολύ μεγάλα κέρδη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σκοπεύει μάλιστα να αναδείξει το ζήτημα της ισοτιμίας του ευρώ στο επόμενο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου.
Στα τέλη Ιανουαρίου το ευρώ σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών ξεπερνώντας τα 1,36 δολ.
Σήμερα το κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3534 δολ. έναντι 1,3582 δολ. χθες.
"Η άνοδος του ευρώ δεν με ανησυχεί", δήλωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, L. Frieden.
"Τα επίπεδα του ενιαίου νομίσματος αντανακλούν τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη", έσπευσε να σχολιάσει ο ίδιος.
Ταυτόχρονα ο Frieden χαρακτήρισε υπερβολές τις όποιες συζητήσεις για το ξέσπασμα ενός νομισματικού πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, SOS για την πορεία του ενιαίου νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος έκρουσε - πρώτος - ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, J. C. Juncker.
"H συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι επικίνδυνα υψηλή", ήταν τα ακριβή λόγια του Juncker.
Oι δηλώσεις αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη των ανησυχιών που ταλανίζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια των προσπαθειών για την ανάσχεση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης