Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bruegel: Να σταματήσει η δωροδοκία των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης - Όχι σε φρέσκα κεφάλαια, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

Bruegel: Να σταματήσει η δωροδοκία των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης - Όχι σε φρέσκα κεφάλαια, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις
"Μην δωροδοκείτε τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης! Μην τους τάζετε οικονομική βοήθεια, για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις".
Αυτό είναι λίγο πολύ το μήνυμα που στέλνει προς τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το Bruegel, η διάσημη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση του γερμανικού εμπνεύσεως σχεδίου για σύμφωνο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι υποχρεωμένα να υλοποιούν σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου ορισμένα από αυτά να κερδίσουν οικονομική στήριξη", αναφέρει σε άρθρο - παρέμβασή του ο Jean Pisani-Ferry, Γάλλος οικονομολόγος και διευθυντικό στέλεχος του Bruegel.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η γενική ιδέα του ανωτέρω σχεδίου είναι η εξής: Δωροδοκείστε τις κυβερνήσεις εκείνες που διστάζουν να προχωρήσουν σε βαθιές οικονομικές τομές και αλλαγές.
Κατά τον ο Jean Pisani-Ferry, εξαιρετικά σημαντική είναι η έννοια των μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα ωφελούν την κοινωνία, όταν αρχίσουν να υλοποιούνται βρίσκονται αντιμέτωπες με τη γενικευμένη αντίδραση της κοινής γνώμης.
"Η κοινωνία έχει κάθε λόγο να μάχεται ενάντια στην αλλαγή, αλλά συνήθως οι χώρες που χρήζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων είναι εκείνες που εμφανίζουν ταυτόχρονα μια δεινή δημοσιονομική κατάσταση", σχολιάζει στη συνέχεια ο ίδιος και εξηγεί:
Τότε η όλη ιδέα μεταφράζεται ως εξής: Οι αδύναμες χώρες ας βασιστούν στα κεφάλαια των ισχυρότερων. Για πολλούς από τους λεγόμενους ισχυρούς παίκτες αυτό σημαίνει πως "καλύτερα να πληρώσεις τώρα λίγα, παρά περισσότερα στο μέλλον".
Αλλά υπάρχει και η αντίθετη πλευρά: Η διαπραγμάτευση των εσωτερικών ζητημάτων με ξένους είναι μια εμπειρία που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ζήσει, εκτός κι αν αναγκαστεί από τις αγορές.
Τι πρέπει να γίνει τελικά; Το Bruegel εξηγεί: Η καλύτερη ιδέα είναι η εξής: Αντί να λέει στις κυβερνήσεις τι πρέπει να κάνουν, η ΕΕ ας αποφασίσει τι επιθυμεί η ίδια να γίνει και ας το κάνει, μέσω μιας νέας συνεισφοράς προς τα ευρωπαϊκά κράτη, αν χρειαστεί...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης