σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
γράφει :
Μεταφορές μετοχών σε τρίτα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος αυξάνουν τη διασπορά, αλλά δε βελτιώνουν την εμπορευσιμότητα
Από χθες (2/1/2025) ξεκίνησε να μετράει ο χρόνος και πρέπει να σημειωθεί πως ο έλεγχος θα γίνει τον Ιούλιο του 2025 και συγκεκριμένα την έκτη μέρα από τη λήξη της περιόδου αναφοράς και αφορά σε μέση διασπορά.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος κανονισμός προβλέπει πως σε περίπτωση που για κάποιον ήδη εισηγμένο εκδότη διαπιστωθεί κατά τον 1ο έλεγχο επαρκούς διασποράς τον Ιούλιο του 2025, ότι η διασπορά του είναι κάτω του επιτρεπτού ποσοστού (25% ή 15% ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση) και η μετοχή του δεν υπάγεται στην διαβάθμιση Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, του παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 6 μηνών, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.
Ήτοι η προθεσμία αποκατάστασης θα λήγει το αργότερο 30.06.2026 (αν δοθεί και η παράταση).
Επίσης, οι εκδότες υποχρεούνται να διορίσουν άμεσα τουλάχιστον 2 ειδικούς διαπραγματευτές εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της αρχικής προθεσμίας αποκατάστασης.
Μετά τους 3 μήνες αν δεν έχει διορίσει ειδικούς διαπραγματευτές οι μετοχές της εταιρείας θα μεταφέρονται στην Επιτήρηση.
Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και σε όσους δεν έχουν αυξήσει τη διασπορά και έχουν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Αν η διασπορά είναι κάτω από 10% θα γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης.
Προφανώς και όλα αυτά θα μετρήσουν από το 2026, αλλά οι μέχρι σήμερα κινήσεις είναι λιγοστές από τους εισηγμένους και σε κάθε περίπτωση δε δείχνουν ότι μέσα από μεταφορές μετοχές σε τρίτα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος θα βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα.
Γιατί, τι να την κάνει μία εταιρεία την αυξημένη διασπορά, αν δεν υπάρχει εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του Χ.Α;
Να σημειωθεί πως η επενδυτική κοινότητα αγνοεί τον ακριβή αριθμό των εταιρειών και φυσικά τα ονόματα των εταιρειών, που η διοίκηση Κοντόπουλου, θέλει να αυξήσουν τη διασπορά.
Μόλις 2 έχουν αυξήσει τη διασπορά
Μόλις σε δύο εταιρείες οι βασικοί μέτοχοι αύξησαν τη διασπορά προς τα τέλη του 2024.
Από τη Μπλε Κέδρος ανακοινώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου πως από τη μία έγινε διαγραφή ιδίων μετοχών και έτσι το συνολικό ποσοστό που κατέχει η εταιρεία μειώθηκε κάτω του 5% και συγκεκριμένα στο 4,42% και πως ο Παύλος Ευμορφίδης πούλησε μετοχές και πλέον έχει το 36,50% και ο Μιχαήλ Ευμορφίδης πούλησε επίσης μετοχές (640 χιλ. μετοχές) και έχει 37,38% πλέον ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό 2024 είχε 42,83%. Τώρα οι δύο μέτοχοι έχουν ποσοστό 73,88% άρα έχουν καλύτερη διασπορά από το 25% που προβλέπει ο κανονισμός.
Λίγες μέρες νωρίτερα η Φίλιππος Νάκας, είχε γίνει η πρώτη εταιρεία όπου ουσιαστικά είδαμε μεταφορά μετοχών για αύξηση διασποράς. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Νάκας πούλησε 120 χιλ. μετοχές στη σύζυγο και σε τέκνο του και ο Γεώργιος Νάκας πούλησε 120 χιλ. μετοχές σε τέκνο του.
Ουσιαστικά διέθεσε ο κάθε βασικός μέτοχος το 1,9%, ήτοι συνολικά 3,9% και πλέον το ποσοστό ελεύθερης διασποράς είναι 25,4%.
Συζητήσεις και υποθέσεις
Μέχρι σήμερα μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το ποιες εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τη διασπορά, ενώ και όσες την αύξησαν δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά που να λέει ότι η κίνηση είναι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το νέο κανονισμό.
Από διάφορες ανακοινώσεις ή ρεπορτάζ προκύπτει πως για παράδειγμα η Attica Group θέλει να αυξήσει διασπορά, όπως και η Trastοr, η οποία έχει πει πως θα γίνει αύξηση κεφαλαίου.
Επιπλέον δεν έχει περάσει ακόμα η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε κάποια εταιρεία που δε θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να αυξήσουν τη διασπορά, να μεταφερθεί στην Εναλλακτική Αγορά αντί να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών