Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συστάσεις από G20 προς κυβερνήσεις - Προσοχή στη δημοσιονομική προσαρμογή - Να συνεχιστεί, αλλά όχι επιθετικά - Καμία δέσμευση για ανάληψη δράσης για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Συστάσεις από G20 προς κυβερνήσεις - Προσοχή στη δημοσιονομική προσαρμογή - Να συνεχιστεί, αλλά όχι επιθετικά - Καμία δέσμευση για ανάληψη δράσης για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες
Κατώτερη των περιστάσεων και χωρίς σκληρή γλώσσα αποδείχθηκε η ανακοίνωση της Συνόδου της G20 για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν στην τρέχουσα συγκυρία την παγκόσμια οικονομία.
Ναι μεν αλλά... η αίσθηση που αφήνει τόσο για τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, όσο και για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν αρκετές κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη.
Προσχέδιο των όσων συζητώνται στη Μόσχα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G20, που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνει καμία ειδική δέσμευση για την ανάληψη δράσης, με αφορμή τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στη G20 εκφράζουν έντονες ανησυχίες πως οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν αρκετές κυβερνήσεις ίσως να είναι υπερβολικά επιθετικές.
Η G20 ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύουν την ανάγκη για ηπιότερους ρυθμούς.
"Οι κυβερνήσεις πρέπει να υλοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα προγράμματά τους για δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο ορισμένες χώρες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τον αντίκτυπο στα οικονομικά τους μεγέθη", σημειώνεται μεταξύ άλλων στο draft της G20.
"Oι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι", διαμηνύει σε νέες του δηλώσεις ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Draghi, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της G20.
Όπως τονίζει, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν απότομες μεταβολές (αναταράξεις) στο κλίμα που επικρατεί στις αγορές.
"Η συζήτηση περί νομισματικού πολέμου έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις", υποστηρίζει από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης