Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Xρυσή ευκαιρία για την Ευρωζώνη η Κύπρος; - Τρεις τρόποι αντιμετώπισης του κυπριακού ζητήματος, αλλά μια η προτιμώμενη επιλογή... - Ας διδαχθεί επιτέλους από το παρελθόν η Ευρώπη...

Xρυσή ευκαιρία για την Ευρωζώνη η Κύπρος; - Τρεις τρόποι αντιμετώπισης του κυπριακού ζητήματος, αλλά μια η προτιμώμενη επιλογή... - Ας διδαχθεί επιτέλους από το παρελθόν η Ευρώπη...
Μπορεί το πρόβλημα της Κύπρου να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία για την Ευρωζώνη;
Μπορεί το κυπριακό ζήτημα να αποτελέσει δίδαγμα για τους Ευρωπαίους στη μάχη κατά της κρίσης χρέους;
Σύμφωνα με τους Financial Times... γιατί όχι;
Ήδη οι συνεχιζόμενες και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικας για την οριστικοποίηση του πακέτου διάσωσης της χώρας τείνουν πλέον να θυμίζουν ένα δύσκολο και ατέλειωτο ταξίδι...
Το ταξίδι αυτό όμως δεν αποκλείεται να λάβει τέλος μετά το κλείσιμο της κάλπης και τη λήξη του δεύτερου γύρου των εκλογών, αυτή την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνει σε νέο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωζώνη στο σύνολό της, ακόμη κι αν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μια από τις μικρότερες χώρες της.
Τα bailouts που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να επιδεινώσουν τα προβλήματα χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.
"Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι τόσο μεγάλο, τόσο υπερμεγέθες που μπορεί να κάνει την Ιρλανδία να θυμίζει χώρα... χωρίς τράπεζες", σχολιάζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα.
Υπάρχουν, κατά τους FT, τρεις τρόποι για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος:
1) Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέσω του ESM
2) H αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους
3) Η εμπλοκή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
Ποιος όμως είναι ο πιο συμφέρων τρόπος για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης;
1) Η πρώτη επιλογή έχει αποκλειστεί, τουλάχιστον έως ότου δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
2) Η δεύτερη επιλογή θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή. Η δέσμευση της Ευρωζώνης πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) παραμένει ευτυχώς ακόμη σε ισχύ. Εάν μετά την Ελλάδα αναδιαρθρώσει και η Κύπρος το χρέος της, γιατί στη συνέχεια να μην προβούν στην ίδια κίνηση η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Ιταλία;
3) Η τρίτη επιλογή, εκείνη που αφορά στην εμπλοκή των καταθετών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, μοιάζει, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η προτιμώτερη επιλογή.
Γιατί; Γιατί για πρώτη φορά είναι μια εφικτή, πραγματική επιλογή, που στηρίζεται μάλιστα από μια μεγάλη μερίδα Γερμανών πολιτικών. Ο κίνδυνος μετάδοσης από μια τέτοια κίνηση είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ένα νέο haircut.
"Iσλανδία, Ιρλανδία και τώρα Κύπρος: Τρεις χώρες με άκρως προβληματικά τραπεζικά συστήματα... Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να διδαχθεί από τα όσα έγιναν στις δύο πρώτες περιπτώσεις, προτού προχωρήσει στη διάσωση της Κύπρου", καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης