Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από τον προϋπολογισμό του 2012 ξεκίνησαν οι έλεγχοι του κλιμακίου της Τρόικας - Βαρύτητα δόθηκε σε πρωτογενές έλλειμμα, επιστροφές φόρων και κρατικές δαπάνες - Διορθωτικά μέτρα φοβάται η κυβέρνηση λόγω των μειωμένων εισπράξεων

Από τον προϋπολογισμό του 2012 ξεκίνησαν οι έλεγχοι του κλιμακίου της Τρόικας - Βαρύτητα δόθηκε σε πρωτογενές έλλειμμα, επιστροφές φόρων και κρατικές δαπάνες - Διορθωτικά μέτρα φοβάται η κυβέρνηση λόγω των μειωμένων εισπράξεων
(upd)Τον προϋπολογισμό του 2012 ξεκίνησαν από χθες να «διυλίζουν» τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, εστιάζοντας την προσοχή τους στα στοιχεία με το πρωτογενές έλλειμμα που τους παρουσίασαν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «γκρουπ» των ελεγκτών κατέγραψε κάθε μεταβολή που συνέβαλε στο μικρότερο μεγέθους δημοσιονομικό έλλειμμα με το οποίο έκλεισε ο προϋπολογισμός στο τέλος του περασμένου έτους.
Ενώ ο στόχος που είχε τεθεί από την Τρόικα προέβλεπε έλλειμμα 4,577 δις. ευρώ, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι αυτό διαμορφώθηκε στα 3,684 δις. ευρώ.
Βέβαια, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στο συμπληρωματικό κείμενο του προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο του 2012 (1,089 δις. ευρώ) το πρωτογενές έλλειμμα είναι τριπλάσιο!
Η τεχνική αντιπροσωπεία συνέλεξε επίσης στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές φόρων, τα δημόσια έσοδα και τις κρατικές δαπάνες. Ειδικά οι πρωτογενείς διαμορφώθηκαν σε 47,137 δις. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2012 έναντι στόχου 47,586 δις. ευρώ .
Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν απέδωσε επιστροφές φόρων ύψους 517 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο συνέβαλε στο να ωραιοποιηθεί η εικόνα του ελλείμματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι κρατικές εισπράξεις αποτελούν το αδύνατο σημείο του προϋπολογισμού και έχουν φθάσει να ανησυχούν για το αν η απόκλιση στα έσοδα θα σημάνει νέα διορθωτικά μέτρα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό της κατιούσας πορεία των φορολογικών εσόδων είναι ότι από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 12 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν εντός του 2012, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ ήταν φόροι που δεν είχαν πληρώσεις οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν «γονατίσει» από την ορμή της κρίσης.
Οι έλεγχοι από το τεχνικό κλιμάκιο θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στο μικροσκόπιο των οποίων πρόκειται να μπουν δαπάνες ύψους 450 εκατ. ευρώ οι οποίες «κουρεύτηκαν» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προσγειώνοντας το τελικό ποσό στα 6,114 δις. ευρώ.
Βαρύτητα θα δοθεί σε ελλείμματα δημοσίων φορέων αλλά και στα χρεολύσια που έχουν να κάνουν με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τα οποία από 33,4 δις. ευρώ το 2011 εκτοξεύτηκαν στα 47,011 δις. ευρώ το 2012 υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο των 43,607 δις. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης