Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιστρέφει ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις αγορές ομολόγων - Η Ισπανία νιώθει την «καυτή ανάσα» της Ιταλίας - JP Morgan: Οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν τη Μαδρίτη αν απειληθεί από την ιταλική κρίση

Επιστρέφει ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις αγορές ομολόγων - Η Ισπανία νιώθει την «καυτή ανάσα» της Ιταλίας - JP Morgan: Οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν τη Μαδρίτη αν απειληθεί από την ιταλική κρίση
Επιστρέφει ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις αγορές ομολόγων, με την Ιταλία να νιώθει την «καυτή ανάσα» της Ιταλίας. Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν τη Μαδρίτη αν απειληθεί από την ιταλική κρίση, προσφέροντάς της ενδεχομένως πιο ελαστικούς όρους διάσωσης.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, χθες τα ιταλικά ομόλογα υπέστησαν την πίεση του ατελέσφορου εκλογικού αποτελέσματος γεγονός που επηρέασε αρνητικά και τα ισπανικά ομόλογα.
Όπως σχολιάζει ο Richard Kelly της TD Securities, Ισπανία και Ιταλία συσχετίζονται, οπότε αν υπάρξει περαιτέρω πτώση στα ιταλικά ομόλογα, θα ασκηθεί πίεση και στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας.
Πάντως, σημειώνει, ότι οι αγορές ομολόγων προς το παρόν δεν βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Το αρχικό sell off χθες, σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως εκτιμά, οι ισπανικές αποδόσεις θα αυξηθούν κατά 0,50-0,75%, πριν οι επενδυτές αρχίσουν να ανησυχούν πραγματικά για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας.
Πάντως η χθεσινή συμπεριφορά στις αγορές ομολόγων, υπενθύμισε σε όλους ότι το μέλλον των χωρών – μελών της ευρωζώνης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητά τους να δανείζονται με υποφερτά επιτόκια.
Χθες άλλωστε ο Manuel Garcia-Margallo, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι «μας επηρεάζει όλους».
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύθηκε χθες κατά 0,15% στο 5,26%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 2,7%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, διαμορφώθηκε στο 4,81% με την ανησυχία για επιστροφή τω αποδόσεων στα επίπεδα του καλοκαιριού (6,68%), πριν την παρέμβαση Draghi, να αυξάνεται.
Πάντως ο οικονομολόγος της JP Morgan Chase, David Mackie, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα αφήσουν την Ισπανία να υποφέρει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική αγορά ομολόγων.
Μάλιστα θεωρεί ότι η Μαδρίτη μπορεί να κερδίσει ευνοϊκούς όρους σε ενδεχόμενη διάσωσή της, αν οι Ευρωπαίοι εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει από τα ιταλικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης