Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Paul Krugman: Το κακό ξεκινά... όταν η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 90% - Δείτε απλά την περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας για το μέλλον της Ευρωζώνης...

Paul Krugman: Το κακό ξεκινά... όταν η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 90% - Δείτε απλά την περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας για το μέλλον της Ευρωζώνης...
Ο Paul Krugman ξαναχτυπά! Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, γνωστός πολέμιος της λιτότητας, έρχεται αυτή τη φορά να απαντήσει στους επικριτές του, μέσω νέου του άρθρου στους Νew York Times.
Mέσω του νέου του άρθρου, ο οικονομολόγος επιχειρεί να παρουσιάσει στοιχεία απέναντι σε όλους όσους τον κατηγορούν για εσφαλμένες τοποθετήσεις και ήτοι λανθασμένες προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη.
"Αναρωτιέμαι τι λάθος έκανα... Αλλά προς μεγάλη μου απογοήτευση το μόνο που αντιλήφθηκα είναι μια ακόμη επίκληση - επιβεβαίωση της άποψης των καθηγητών Reinhart και Rogoff, πως... τα κακά πράγματα ξεκινούν όταν η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 90%", διαμηνύει ο Krugman.
Και εξηγεί: Η θέση αυτή των Reinhart και Rogoff δεν συνιστά εδραιωμένο αποτέλεσμα, αλλά έναν ορθό συσχετισμό. Είναι μια άποψη που μπορεί κάλλιστα να καθρεφτίσει το δρόμο από την αργή ανάκαμψη στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους, αντανακλώντας ταυτόχρονα σοβαρές πολιτικές και θεσμικές δυσλειτουργίες.
Και ο Krugman προειδοποιεί: Δείτε πόσες αναπτυγμένες χώρες ξεπέρασαν σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ το 90% τα τελευταία 50 χρόνια... Και απαριθμεί: Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία.
"Πράγματι. Οι χώρες αυτές πλέον εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δημοσίου χρέους και χαμηλής ανάπττυξης", σημειώνει στη συνέχεια ο Αμερικανός οικονομολόηος.
"Είναι η άποψη των Reinhart και Rogoff μια ιδέα ζόμπι; Όχι... Είναι αληθινή", διαμηνύει στη συνέχεια ο Krugman.
Και προσθέτει: Η ιδέα της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ στο 90% είναι ένα καθοριστικό συμπέρασμα, που δεν χωρά καμία αμφιβολία και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης