Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Εκπτώσεις» σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους φορολογούμενους προλάβουν τον έλεγχο της Εφορίας - Δεν θα γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν έχει πληρωθεί το ΕΤΑΚ του 2009

«Εκπτώσεις» σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους φορολογούμενους προλάβουν τον έλεγχο της Εφορίας - Δεν θα γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν έχει πληρωθεί το ΕΤΑΚ του 2009
Μικρότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που θα πηγαίνουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.
Τη δυνατότητα αυτή δίνει νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μπαίνει «φρένο» σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου εάν προηγουμένως δεν έχει πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη το ΕΤΑΚ του 2009.
Με το νομοσχέδιο επέρχεται διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμα και μη. Η ρύθμιση έρχεται κατόπιν εντολής της Τρόικας η οποία υποστηρίζει ότι από τα 55,485 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό ύψος των οφειλών που έχουν βάλει οι πολίτες στις Εφορίες ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που ξεπερνά τα 15 δις. ευρώ θα πρέπει να διαγραφούν.
Με άλλη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για άμεσες κατασχέσεις ακόμα και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση ενώ μπαίνει «πλαφόν» μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ που θα καταβάλουν οι υπόχρεοι σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγής για απαλλοτριώσεις.
Άλλες ρυθμίσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο είναι:
* Για απαιτήσεις από ΦΠΑ προηγείται το Δημόσιο ακόμη και έναντι των εργαζομένων.
* Η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων μετονομάζεται σε «Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων» και θα ελέγχει εταιρίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ.
*Δημιουργείται «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου» με έξι τμήματα ελέγχου και μία που αποσπάται από το σημερινό ΔΕΚ Αθηνών
* Στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Δ.Ε.Κ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης περνάνε αρμοδιότητες αναγκαστικής είσπραξης βεβαιωμένων από αυτά οφειλών.
*Περιορίζεται το είδος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις Δ.Ο.Υ.
*Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
* Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για δύο επιπλέον έτη εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου εντός του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες διατάξεις.
*Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «φεσωθεί» με μεγαλύτερο από το κανονικό χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) θα εισπράττουν την διαφορά από τις Δ.Ο.Υ. Δεν θα γίνεται συμψηφισμός με τον λογαριασμό του ρεύματος.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης