Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: Επιστολή προς τον Α. Σαμαρά για την ανυπαρξία μεταλλευτικής πολιτικής - Στην 87η θέση η Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων σε σύνολο 96 χωρών

Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: Επιστολή προς τον Α. Σαμαρά για την ανυπαρξία μεταλλευτικής πολιτικής - Στην 87η θέση η Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων σε σύνολο 96 χωρών
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να δώσει λύση στις αδειοδοτήσεις περιβαλλοντολογιών επενδύσεων για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις θα ζητήσει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
"Είναι αδιανόητο να έχει ψηφισθεί ο νόμος 4014/11 για τις περιβαλλοντικές επενδύσες και να έχουν εκδοθεί μόλις 3 υπουργικές αποφάσεις ενώ υπολείπονται ακόμη 19 αποφάσεις" δηλώνει στο www.bankingnews.gr o γενικός διευθυντής κ. Καβαλόπουλος με αφορμή την παγκόσμια έκθεση για τις χώρες που είναι πιό ελκυστικες σε επενδύσεις στο κλάδο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες δέκα χώρες σε σύνολο 96 διεθνών περιοχών.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καβαλόπουλος "παντού εμπόδια, για ενα κλάδο που αντιπροσωπευει το 4% του ΑΕΠ απασχολεί αμεσα 18.000 εργαζομένους και έμμεσα πάνω από 72.000 εργαζομένους".
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Fraser η  πιο φιλική χώρα είναι η Φινλανδία. Το Fraser Institute, είναι ινστιτούτο ερευνών και μελετών και έχει ιδρυθεί το 1974 στον Καναδά και ανακοίνωσε την ετήσια έκθεση του 2012-2013 αναφορικά με τις δυσκολίες της δραστηριότητας των μεταλλευτικών εταιριών σε περιοχές όλου του κόσμου. Στην έρευνα ελήφθησαν απαντήσεις από 742 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 9 Οκτωβρίου 2012 - 6 Ιανουαρίου 2013 και αφορούσε μεταξύ άλλων στη γνώμη των εταιριών για τις πολιτικές που ασκούνται από τις κυβερνήσεις, τη γραφειοκρατία, τους φόρους κλπ. ως προς τις επενδύσεις.
Οι μεταλλευτικές εταιρείες που απάντησαν στην Ετήσια Έρευνα Μεταλλευτικών Εταιρειών του Ινστιτούτου Frazer, κατέταξαν την Φινλανδία ως τη καλύτερη χώρα για επιχειρήσεις, ενώ η Ινδονησία έλαβε τη χειρότερη θέση. Μαζί με την Φινλανδία, οι 10 καλύτερες περιοχές στην κατάταξη είναι η Σουηδία, Αλμπέρτα (Καναδάς), Νέο Μπρούνσγουινγκ, Ουαϊομινγκ (ΗΠΑ), Ιρλανδία, Νεβάδα, Γιούκον (Καναδάς) και Νορβηγία.
Όλες ήταν πρώτες και πέρυσι, εκτός από την Γιούτα και τη Νορβηγία. Οι 10 λιγότερο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις είναι (ξεκινώντας με τις χειρότερες), η Ινδονησία, Βιετνάμ, Κογκό, Kyrgystan, Ζιμπάμπουε, Βολιβία, Γουατεμάλα, Φιλιππίνες και Ελλάδα. Όλες αυτές οι περιοχές, εκτός από το Κογκό, την Ελλάδα και τη Ζιμπάμπουε ήταν στις 10 χειρότερες και πέρυσι.
Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στην έρευνα και πήρε την 87η θέση σε σύνολο 96 περιοχών.  Για να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα και το βαθμό διείσδυσης της έρευνας, αναφέρεται ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ξόδεψαν για δαπάνες εξερεύνησης περισσότερα από  6,2 δισεκατομμύρια δολάρια,εντός του 2012.
Για πρώτη φορά από το 2006/2007 που ξεκίνησε η παρούσα έρευνα, ο Καναδάς δεν συμπεριλαμβάνεται στο top 10 της κατάταξης. Τόσο το Κεμπέκ όσο και το Saskatchewan  κατέλαβαν την  11η και 13η αντίστοιχα. Η Κίνα είχε την πιο σημαντική πτώση στη βαθμολογία ακολουθούμενη από την Πολωνία.
Οι 10 λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις είναι (αρχίζοντας με τη χειρότερη):  Ινδονησία, Βιετνάμ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό(Κονγκό), το Κιργιζστάν, η Ζιμπάμπουε, η Βολιβία, η Γουατεμάλα, οι Φιλιππίνες και η  Ελλάδα. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός από Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζιμπάμπουε και την Ελλάδα ήταν στο bottom 10 και το προηγούμενο έτος. Δυστυχώς η θέση της Eλλάδας δεν βελτιώνεται ούτε στους επιμέρους δείκτες που σχετίζονται με το βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την διοίκηση των πόρων αλλά και την περιβαλλοντική αξιολόγηση. Στην έκθεση  επισημαίνεται επίσης η απαισιοδοξία εκ μέρους των εξορυκτικών εταιρειών για τις βραχυπρόθεσμες  τιμές των βασικών εμπορευμάτων, αναφέροντας ότι αναμένουν τις ίδιες ή και μειωμένες τιμές για το ασήμι, χαλκό, διαμάντια, άνθρακα, ψευδάργυρος, νικέλιο, ποτάσα, πλατίνα και μόνο για το χρυσό  αναμένεται σημαντική αύξηση. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένονται σταθερές ή μέτριες αυξήσεις των τιμών.Τα παραπάνω οδηγούν σε μια προσεκτική προοπτική  σχετικά με τις επενδυτικές προθέσεις των εταιρειών: μόνο το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς έρευνας για το 2013, σε σύγκριση με 68% για  το 2012.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης