Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Fitch: H συγχώνευση Εθνικής - Eurobank θα παράσχει οφέλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Αυξημένοι ωστόσο οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα - Δύσκολη υπόθεση οι συνέργιες

Fitch: H συγχώνευση Εθνικής - Eurobank θα παράσχει οφέλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Αυξημένοι ωστόσο οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα - Δύσκολη υπόθεση οι συνέργιες
Οφέλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμά πως θα αποφέρει η συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και Eurobank ο οίκος Fitch, όπως τονίζει σε νέα, ειδική έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο οίκος στην έκθεσή του αυτή, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την προωθούμενη συγχώνευση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν αυξημένοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch δίδει τις εξής αξιολογήσεις στις δύο ελληνικές τράπεζες:
- Εθνική, CCC
- Εurobank, CCC
Όπως εξηγεί η Fitch, μεσοπρόθεσμα η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα παράσχει σημαντική στήριξη στο πιστωτικό προφίλ του νέου σχήματος, δεδομένων των συνεργιών. Αλλά, όπως προειδοποιεί, βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη.
"Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας με συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 178 δισ. ευρώ", σχολιάζει ο οίκος και εξηγεί: Η νέα τράπεζα θα διευκολύνει την αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, έναντι στο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τη συγχώνευση, η Εθνική Τράπεζα θα ισχυροποιήσει περαιτέρω το ήδη ηγετικό δίκτυο των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα, διευρύνοντας το χάσμα με τις "αντίπαλες" τράπεζες, οι οποίες επίσης κινούνται σε διαδικασίες ενοποίησης, ωστόσο σε αρκετά μικρότερο βαθμό, σχολιάζει η Fitch.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί στη συνέχεια ο οίκος, οι προκλήσεις που συνδέονται με την συγχώνευση Εθνικής - Eurobank είναι μεγαλύτερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άλλες ελληνικές τράπεζες. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της Εθνικής και η Eurobank, αλλά και στην ευρεία γκάμα των κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Κατά τον οίκο, οι πιέσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση των δύο τραπεζών θα επιμείνουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως επίσης σημειώνει ο οίκος, οι απόλυτες κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών θα πρέπει να επανακαθοριστούν από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Κατά τη Fitch, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το νέο σχήμα να παράξει άμεσα συνέργιες, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος προβλέπει διατήρηση των πιέσεων και στην ποιότητα των assets των ελληνικών τραπεζών.
Η Fitch τοποθετεί στο 4% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και συνέχιση της ανόδου της ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης