Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ιρλανδικά επιτόκια θα δανείζεται πλέον η Ελλάδα – Στο 5,8%

Με ιρλανδικά επιτόκια θα δανείζεται πλέον η Ελλάδα – Στο 5,8%
Με επιτόκιο 5,8%, αντί για 5,5% (αν πρόκειται για σταθερό επιτόκιο) θα δανείζεται η Ελλάδα από το Μάρτιο, όταν δηλαδή θα λάβει την επόμενη δόση, των 15 δισ. ευρώ, μετά και τη νέα απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως το 2021 (από 2015 προηγουμένως).
Τις υφιστάμενες δόσεις του Μνημονίου η Ελλάδα τις εξοφλεί σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%,  έχοντας παράλληλα το δικαίωμα για εξόφληση με σταθερό επιτόκιο 5,5%. Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο 5,8% διαμορφώθηκε και το επιτόκιο της Ιρλανδίας για το δάνειο των 85 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση περί νέου δανείου, παρά τις υψηλές δανειακές ανάγκες που έχει η Ελλάδα την περίοδο 2014-2015 που φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η επιμήκυνση δίνει βαθιά ανάσα για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τη βοηθά να ανοίξουν πιο γρήγορα οι αγορές. Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βγει το 2011 στις αγορές.
Σε διαφορετική ομιλία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το Μνημόνιο ώστε να αλλάξει η στρεβλή πραγματικότητα στην Ελλάδα, ενώ δεν έλειψε να εκφράσει τις ελπίδες του για το ότι το 2011 βλέπει "φως σ' αυτό το περίφημο τούνελ". Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές φράσεις της χώρας, ενώ τώρα εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με έξι μήνες πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης