Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Στο τούνελ του Μνημονίου και της βαθιάς ύφεσης μπαίνει η Κύπρος - Σχεδόν βέβαιη η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου λόγω των αστοχιών που θα υπάρξουν - Μόνη ελπίδα, αλλά και αβέβαιη, το φυσικό αέριο

Deutsche Bank: Στο τούνελ του Μνημονίου και της βαθιάς ύφεσης μπαίνει η Κύπρος - Σχεδόν βέβαιη η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου λόγω των αστοχιών που θα υπάρξουν - Μόνη ελπίδα, αλλά και αβέβαιη, το φυσικό αέριο
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εισέρχεται η Κύπρος μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, με την Deutsche Bank να σκιαγραφεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις αναπτυξιακές της προοπτικές την επόμενη 3ετία.
Στην 17σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Cyprus and beyond» (Κύπρος και λοιπά), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr επισημαίνει ότι το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του Eurogroup ήταν το μέλλον του επιχειρηματικού μοντέλου της Κύπρου, με τη Λευκωσία πιθανότατα να δει στο μέλλον σημαντική απώλεια καταθέσεων, ως απόρροια του μεγάλου πλήγματος που δέχτηκε ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.
Με δεδομένη την πίεση που έχει δεχτεί η Κύπρος και της εφαρμογής των ελέγχων των κεφαλαίων, ο χρηματοπιστωτικός θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 50%, με σοβαρές συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, το γεγονός ότι συγκρατείται το χρέος με τους νέους όρους στη διάσωση, θα καταστήσει τη χώρα περισσότερο αξιόπιστη σε βάθος χρόνου παρά το ακριβό μεσοπρόθεσμο κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι ιδιώτες.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις του Μνημονίου για την ανάπτυξη της χώρας, οι οποίες πλέον φαίνονται μετριοπαθείς. Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περίοδο 2013-15 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί τα δύο πρώτα χρόνια κατά -3,5% και -1,3% αντίστοιχα, και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015 κατά 1,1%. Για παράδειγμα, η κυπριακή κατέγραψε εξαγωγές χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών ύψους 2,7 δισ. ευρώ κατά το 12μηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του ΑΕΠ. Οι τομείς αυτοί πλέον είναι αμετάκλητα κατεστραμμένοι. Παράλληλα, θα θιγούν άμεσα κλάδοι όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το real estate και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο. Αυτοί αντιπροσώπευαν το 27% του ΑΕΠ το 2012. Σύμφωνα με αναλύσεις, οι τομείς αυτοί αναμένεται να συρρικνωθούν στα προ-ΕΕ επίπεδά του 2003 σε πραγματικούς όρους. Αυτό θα ισοδυναμούσε με συρρίκνωση κατά 35%, που θα αντιπροσώπευε περίπου στο 9,3% του ΑΕΠ. Ενώ η το μέγεθος της πιθανής μείωσης είναι δύσκολο να το κρίνουμε, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι η έμμεση επίπτωση σε άλλους τομείς της οικονομίας θα είναι μεγάλη.
Επιπροσθέτως, η παρατεταμένη τραπεζική αργία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, ενώ η αβεβαιότητα για την κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, ενώ θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του και την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 12,5%, από 10% προηγουμένως.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank εν καιρώ θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των όρων του Μνημονίου της Κύπρου, αφού θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο, η επαναδιαπραγμάτευση θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη, δεδομένης της πολιτικής βλάβης που έχει υποστεί το νησί.
Τέλος, η γερμανική τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν τελικά τα αποθέματα φυσικού αερίου αποδειχθούν σημαντικά ώστε να ανακουφίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές αστοχίες του προγράμματος. Αλλά ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα και την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων για να ξεπεραστεί η κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης