Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

MSI Global: Χάος η Ευρωζώνη - Κωμωδία λανθασμένων πολιτικών επιλογών η ευρωπαϊκή κρίση, με τελευταίο θύμα την Κύπρο - Μόνο ο Obama μπορεί να σώσει την Ευρώπη από τις γερμανικές αξιώσεις

MSI Global: Χάος η Ευρωζώνη - Κωμωδία λανθασμένων πολιτικών επιλογών η ευρωπαϊκή κρίση, με τελευταίο θύμα την Κύπρο - Μόνο ο Obama μπορεί να σώσει την Ευρώπη από τις γερμανικές αξιώσεις
"Μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama μπορεί να σώσει την Ευρώπη στην τρέχουσα συγκυρία. Κανείς άλλος...".
Την ανωτέρω άποψη διατυπώνει ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας ερευνών MSI Global και πρώην οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
"Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος παρατηρεί την επικίνδυνη πλέον Ευρωζώνη πιθανότατα θυμάται τις συστάσεις που έδινε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel το 2011... Οι συστάσεις αυτές ήταν... περισότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα για την Ευρωζώνη", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
Και εξηγεί: Ο Αμερικανός πρόεδρος ούτε καν μπορεί να διανοηθεί πως θα πει πλέον στην Καγκελάριο... "σου τα έλεγα εγώ", καθώς υποψιάζεται πως πλέον θα χρειαστεί να αναλάβει δράση, προκειμένου να σώσει την Ευρωζώνη από τους δαίμονές της...
"Και πρέπει να το κάνει αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού τα προβλήματα της Ευρωζώνης παρασύρουν σε μια νέα ύφεση την αμερικανική οικονομία", εκτιμά ο Michael Ivanovitch.
Και τονίζει: Για τις ΗΠΑ το χάος της Ευρωζώνης δεν είναι απλά μια θλιβερή ιστορία. Είναι ένα ζήτημα πολύ ευρύτερο, το οποίο αφορά την πολιτική σταθερότητα. Αλλά πως μπορεί η Ουάσιγκτον να σώσει την Ευρωζώνη; Σίγουρα είναι μια αποστολή εξαιρετικά δύσκολη και κατά πολλούς απίθανη...
Σε πρώτο στάδιο, συνεχίζει ο οικονομολόγος, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να συγχωρέσει την διόλου συνεργάσιμη στάση της Καγκελαρίου, ειδικά την ώρα που η Γερμανία οδεύει προς τις κρίσιμες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
"Μόνο ο Obama μπορεί να απελευθερώσει την Ευρώπη από το να είναι όμηρος της γερμανικής πολιτικής, ζητώντας επιτακτικά πολιτικές που στόχο έχουν τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, βρίσκοντας συμμάχους στη Γαλλία και την Ισπανία. Υπό το πρίσμα αυτό, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υπαναχωρήσουν", προσθέτει ο οικονομολόγος.
"Κατά γενική ομολογία, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο σύνολό της δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κωμωδία... λανθασμένων πολιτικών επιλογών... Η Κύπρος είναι το τελευταίο παράδειγμα", καταλήγει ο Ivanovitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης