Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεχάστε την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο - Ανεπανόρθωτο το πλήγμα που δέχτηκε - Η Γερμανία το κατέστρεψε με άλλοθι τις ρωσικές επενδύσεις και καταθέσεις

Ξεχάστε την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο - Ανεπανόρθωτο το πλήγμα που δέχτηκε - Η Γερμανία το κατέστρεψε με άλλοθι τις ρωσικές επενδύσεις και καταθέσεις
Η διεθνής φήμη της Κύπρου ως ένας τραπεζικός κόμβος off shore επιχειρήσεων πλέον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, παρατηρεί η Wall Street Journal η οποία βλέπει τους Ρώσους επιχειρηματίες να επανεξετάζουν την παρουσία τους στο νησί.
Η πρόταση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων και το επακόλουθο πάγωμα των λογαριασμών σε κυπριακές τράπεζες, οδηγεί τους Ρώσους να αναζητήσουν νέα καταφύγια. Η συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο χώρες διευκολύνοντας τη μεταφορά των κερδών μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Κύπρου.
Το νησί είχε γίνει μια πύλη για τα κεφάλαια κινούνται μέσα και έξω από τη Ρωσία. Μέσω των επενδύσεων στην Κύπρο, οι Ρώσοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και, τελικά, την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Η πόλη της Λεμεσού, ήταν ένα σπίτι μακριά από το σπίτι για πολλούς Ρώσους. Ακόμη και τα μενού στα εστιατόρια ήταν τυπωμένα στα ρωσικά, ενώ τηρούν ακόμη και προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Από τα 68 δισ. ευρώ των καταθέσεων στην Κύπρο, τα 21 δισ. ευρώ προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Μεγάλο μέρος τους μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι ρωσικά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, με τα κεφάλαια που επενδύονται εκατέρωθεν, να είναι παρόμοιου μεγέθους. Φαίνεται άλλωστε και στο παρακάτω διάγραμμα, όπου το κόκκινο δείχνει τις επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσία, και το ροζ το αντίστροφο.
Αν και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να χαρακτηρίσουν τα ρωσικά κεφάλαια βρώμικα, η σχέση του νησιού με τη Ρωσία είναι διαφορετική. Ακριβώς όπως οι εταιρείες των ΗΠΑ συχνά καταφεύγουν σε φιλικά νομικά και φορολογικά συστήματα κάποιας πολιτείας, ρωσικές εταιρείες έχουν καταφύγει στην Κύπρο.
Η Κύπρος έχει ένα χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή, και η φορολογική συνθήκη με τη Ρωσία προβλέπει χαμηλή ή μηδενική παρακράτηση επί των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό καθιστά ελκυστική την Κύπρο στις ρωσικές εταιρείες. Άλλωστε, το 2011 η Κύπρος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης