Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Xείρα βοηθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου από την ΕΚΤ - Επεξεργάζεται πρόγραμμα παροχής ρευστότητας - Ποιες επιλογές εξετάζονται

Xείρα βοηθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου από την ΕΚΤ - Επεξεργάζεται πρόγραμμα παροχής ρευστότητας - Ποιες επιλογές εξετάζονται
"Xείρα βοηθείας" στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αδύναμου Ευρωπαϊκού Νότου ετοιμάζεται να τείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η ΕΚΤ φέρεται πρόθυμη να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αδύναμης περιφέρειας, που έχουν... στεγνώσει από ρευστότητα, στη σκιά της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ φέρεται πως έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του Νότου.
Στο πλαίσιο σχεδιασμού του προγράμματος αυτού, φέρεται πως εξετάζονται διαφορετικές επιλογές και εναλλακτικές, ενώ οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
"Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αρχίσει να δέχεται ως collaterals (εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας) δάνεια που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Die Zeit, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων.
Αν οι ανωτέρω πληροφορίες ευσταθούν, τότε θα πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις και της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του Νότου, που "αιμορραγούν" από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ζώντας υπό την απειλή του "λουκέτου".
Ωστόσο αυτό που γεννά ερωτηματικά είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και εύλογα αναρωτάται κανείς κατά πόσο ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεπερνά - ή όχι - τα όρια της αποστολής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης