Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Cheuvreux: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος, αλλά καθολικό το μήνυμα της διάσωσής της - Στους ώμους των καταθετών περνά πλέον το βάρος των τραπεζικών διασώσεων - Ανεπαρκής στη διαχείριση της κρίσης η Ευρωζώνη...

Cheuvreux: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος, αλλά καθολικό το μήνυμα της διάσωσής της - Στους ώμους των καταθετών περνά πλέον το βάρος των τραπεζικών διασώσεων - Ανεπαρκής στη διαχείριση της κρίσης η Ευρωζώνη...
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα από το κυπριακό πακέτο διάσωσης; Πως η Ευρωζώνη είναι εκ φύσεως ανεπαρκής... Πως το ευρώ είναι εκ φύσεως ανεπαρκές...
Την ανωτέρω άποψη διατυπώνει η Cheuvreux, στην τελευταία 16σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Investment Notes N° 147 - Levelling off", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο οίκος, το όλο κυπριακό τραπεζικό σύστημα αποδεικνύει από πρώτο χέρι πως η Ευρωζώνη, ως μηχανισμός διαχείρισης - και αντιμετώπισης - κρίσεων, εμφανίζεται ανεπαρκής και ελλιπής.
"Το γεγονός πως μια τόσο μικρή χώρα σαν την Κύπρο μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλες αναταραχές κρίνεται τουλάχιστον... ενοχλητικό", επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Cheuvreux. Και προσθέτουν: Επί της ουσίας, η κυπριακή κρίση δεν αποτελεί για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα τίποτα περισσότερο από μια ιστορία που ήδη ξέρουν, από ένα έργο που έχουν δει ξανά...
Όπως εκτιμά ο οίκος, πολλές από τις απόψεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τη φύση και τον χαρακτήρα του κυπριακού πακέτου διάσωσης είναι τουλάχιστον αφελείς. Γιατί; Γιατί όπως ήδη έχει γίνει αντιληπτό στην Ευρωζώνη, η διαχείριση της αφερεγγυότητας ενός κράτους μέλους πραγματοποιείται από τις ισχυρές χώρες - πιστωτές, χωρίς κανέναν ουσιαστικό σκοπό για μείωση ή ελάφρυνση κρατικού χρέους.
Τι σηματοδοτεί όμως, κατά τον οίκο, η απόφαση της Ευρωζώνης να επιβληθεί haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών; Η Cheuvreux απαντά: Πως πλέον οι επενδυτές πρέπει να αποδεχθούν μια και μόνη αλήθεια... Πως η διάθεση για διασώσεις εις βάρος των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί. "Οι επενδυτές έπρεπε ήδη να έχουν αντιληφθεί πλήρως πως η Γερμανία δεν θα επέτρεπε έτσι εύκολα τη διάσωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας μέσω του μηχανισμού ESM, καθώς αυτόματα το βάρος θα μετακυλυόταν στους ώμους των φορολογουμένων", εξηγεί με νόημα ο οίκος.
"Μπορεί η περίπτωση της Κύπρου να είναι μοναδική, αλλά το μήνυμα της διάσωσής της είναι καθολικό: Οι καταθέτες θα αναλαμβάνουν από εδώ και στο εξής το βάρος μιας τραπεζικής διάσωσης", προειδοποιεί η Cheuvreux.
Και εξηγεί: Η περίπτωση της Κύπρου δίδει σημαντική τροφή προς τους επενδυτές, ωθώντας τους σε μια αναγκαία επανεκτίμηση του επενδυτικού ρίσκου, όσον αφορά στις τοποθετήσεις τους στα αδύναμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
"Οι προβλέψεις για μακράς διάρκειας συστημικό στρες ή για κίνδυνο μετάδοσης στην Ευρωζώνη δεν επιβεβαιώνονται", τονίζει στη συνέχεια ο οίκος, επιχειρώντας να καθησυχάσει - έως έναν βαθμό - τις ανησυχίες των επενδυτών. "Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές θα ανακάμψουν", προβλέπει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης