Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βλέπουν πτώση του ευρώ μέχρι το α' 6μηνο του 2011 οι αναλυτές

tags :
Βλέπουν πτώση του ευρώ μέχρι το α' 6μηνο του 2011 οι αναλυτές
Να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά οι πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, σε μία προσπάθεια να προβλέψουν την συνέχιση των πιέσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει από το 2010.
Η εξελισσόμενη κρίση χρέους και η αναιμική οικονομική ανάπτυξη, οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το ευρώ θα βρεθεί στα επίπεδα του 1,20 δολ. μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, από 1,33 που βρίσκεται σήμερα. Αυτό άλλωστε δείχνει και δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών του Bloomberg, ενώ η δεύτερη πιο ακριβής επενδυτική στην αγορά συναλλάγματος παγκοσμίως, η Westpac Banking, είναι βραχυπρόθεσμα bearish για το ευρώ, την ώρα που η Wells Fargo “κόβει” το outlook του.
Θα συνεχιστούν τα προβλήματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού στην ευρωζώνη, δηλώνουν οι αναλυτές της Standard Chartered, οι οποίοι θεωρούν ότι όλα αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα θα πλήξουν σημαντικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Μάλιστα, θεωρεί μεγάλο μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν μπορεί η κάθε χώρα να διαχειριστεί τα προβλήματα της και μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Μόλις ένα μήνα πριν το ευρώ άγγιξε το 1,4282 δολ., μετά από την απόφαση της Federal Reserve να εγκρίνει και δεύτερο γύρο νομισματικής χαλάρωσης, ωστόσο τα κέρδη αυτά γρήγορα εξανεμίστηκαν μετά και τη νέα ένταση εντός της ευρωζώνης. Από τις 4 Νοεμβρίου, το ευρώ έχει υποχωρήσει 5,6%, ενώ από την αρχή του έτους βρίσκεται κατά 6,8% χαμηλότερα. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταβάλουν το μεγαλύτερο premium ώστε να δανειστούν σε δολάριο μέσω της αγοράς swaps, σημάδι ότι το ευρώ θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να επιλύσουν τα προβλήματα, δηλώνει η FX Concepts, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει ότι το ευρώ θα συνεχίσει να πιέζεται. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την Ισπανία και την Ιταλία είναι μεγάλος, και εάν υπάρξει και νέα παρέκκλιση στα ζητήματα αυτά τότε θα δούμε το ευρώ πιο κάτω, προσθέτει.
Η βρετανική Westpac θεωρεί ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,2650-1,2670 δολ. μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο κάτω εάν δεν υπήρχε κάποια ισορροπία που προκαλείται από την πολιτική της Fed. Στη συνέχεια θεωρεί ότι το ευρώ θα ανακάμψει, τοποθετώντας το στο 1,35 δολ. μέχρι το Μάρτιο και στο 1,38 δολ. μέχρι τον Ιούνιο.
Η BNP Paribas βλέπει το ευρώ στο 1,25 δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου και στο 1,20 δολ. το τρίτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα βοηθήσει σημαντικά η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Στο ίδιο μοτίβο και η Wells Fargo, η οποία βλέπει το ευρώ στα επίπεδα του 1,37-1,38 δο. Το πρώτο τρίμηνο, από 1,41 δολ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους βλέπει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,25 δολ.
Από την άλλη μεριά, από τις bullish αναλύσει είναι αυτή της Rabobank International, η οποία θεωρεί ότι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα φέρει το ευρώ στο 1,40 δολ. και στο 1,45 δολ. τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης