Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προβόπουλος: Μπορούμε να βγούμε νικητές- Δάνεια όχι πέρα από τις «κόκκινες γραμμές»

tags :
Προβόπουλος: Μπορούμε να βγούμε νικητές- Δάνεια όχι πέρα από τις «κόκκινες γραμμές»
«Τέτοια ποσοστά χρέους μόνον σε πολεμικές περιόδους συναντώνται. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Και χρειάζεται μάχη, δύσκολη μάχη, επίπονη, διαρκείας», ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική του 2010.
Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «μπορούμε να βγούμε νικητές» στην μάχη για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και για την έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του 2011.
«Χρειάζεται να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, που θα καταδεικνύει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα με ταχείς ρυθμούς: Μπορεί να μην έχουμε κρατικά διευθυνόμενη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μικρές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας πως «Η αγορά κανονίζει, αλλά και η αγορά θέλει κατεύθυνση. Και ο επενδυτικός νόμος αυτό τον χαρακτήρα πρέπει να έχει: Να κατευθύνουμε δημόσιους πόρους εκεί που θέλουμε να σπρώξουμε και τους ιδιωτικούς».
Ο κ. Προβόπουλος υπερασπίστηκε τα τραπεζικά ιδρύματα σημειώνοντας πως οι τράπεζες βρέθηκαν σε δεινή θέση λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε και σε υποβάθμιση των ίδιων αλλά και λόγω της απόσυρσης και «κατανάλωσης καταθέσεων» εκ μέρους των καταθετών, που ξεπέρασε τα 27,5 δισ. ευρώ - ένα ποσοστό που φθάνει το 11% των συνολικών καταθέσεων. «Η τάση απόσυρσης των καταθέσεων μοιάζει με το καρδιογράφημα της ελληνικής οικονομίας: Όταν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις και αυτό αναπαράγεται απ’ τον ελληνικό τύπο, το φαινόμενο φουντώνει» σημείωσε επίσης. Και συμπλήρωσε «οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σ’ αυτούς που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή. Δάνεια που έχουν δοθεί με τον τρόπο αυτό έχουν ήδη σκάσει και αυτά είναι σε βάρος του φορολογούμενου. Δική μου έγνοια είναι τα χρήματα να πάνε στις εταιρείες που είναι βιώσιμες και έχουν πρόβλημα ρευστότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης