Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΙΟΒΕ: Η επιβολή haircut στις καταθέσεις δεν συνιστά επιλογή για την Ελλάδα - Αλλά η κυπριακή διάσωση γεννά νέα δεδομένα - Φόβοι ότι το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 4,6% - Στο 27,6% η ανεργία

ΙΟΒΕ: Η επιβολή haircut στις καταθέσεις δεν συνιστά επιλογή για την Ελλάδα - Αλλά η κυπριακή διάσωση γεννά νέα δεδομένα - Φόβοι ότι το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 4,6% - Στο 27,6% η ανεργία
"Η επιβολή haircut στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών δεν συνιστά επιλογή. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην Ελλάδα".
Τα ανωτέρω επισημαίνει το ΙΟΒΕ, διαμηνύοντας ρητά και κατηγορηματικά πως η κατάσταση της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Κύπρου.
"Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτή τη φάση η λύση του haircut", τόνισε το ΙΟΒΕ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ όμως για την ελληνική οικονομία είναι άκρως δυσοίωνες, με τους αναλυτές του να προβλέπουν τελικά πως η ύφεση του 2013 θα ξεπεράσει την πρότερη εκτίμηση για 4,6%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι πιθανό η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό προς το παρόν να αποτιμηθεί με σχετική βεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, εμφατικότερη πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ευόδωση του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μπορεί να λειτουργήσει με θετικό τρόπο στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, το ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω άνοδο της ανεργίας το 2013, στα επίπεδα του 27,6%.
Το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι αν συμβεί αυτό θα επιδεινώσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, γεγονός που σημαίνει πως η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρόγραμμα στην Ελλάδα μπορεί να βγει αρκεί να τηρηθεί αυστηρά και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο Μνημόνιο.
Όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο να δηλώνει "πέρυσι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και δεν ευαισθητοποιείται κανείς την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα". Για να διερωτηθεί "πόσο πλέον πρέπει και περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος για να απομακρυνθούν οι επίορκοι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης