Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πτώση των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι έλληνες τραπεζίτες

Πτώση των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν  οι έλληνες τραπεζίτες
Χθες το πρωί το www.bankingnews.gr  είχε αναφερθεί στο ερώτημα ποια είναι η πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών , υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα , χαμηλότερα μετά μάλιστα και την χθεσινή μεγάλη διόρθωση;
Το ερώτημα αυτό είχε τεθεί  σε πλήθος τραπεζικών στελεχών.
Περίπου στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τραπεζικά στελέχη επικαλούνται το πρόγραμμα σταθερότητας.
«Αν μου πεις ότι το πρόγραμμα σταθερότητας πείσει τις αγορές μπορεί να σου πω πως θα κινηθούν οι τραπεζικές μετοχές» απαντάει κορυφαίο στέλεχος.
Άρα πρώτη παράμετρος το πρόγραμμα σταθερότητας , το κλίμα που θα διαμορφώσει το ελληνικό δημόσιο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Όμως το ερώτημα παραμένει ποια είναι η πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών , υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα , χαμηλότερα;
Οι τραπεζίτες τότε αρχίζουν να απαριθμούν άλλους λόγους που εύκολα μπορεί να χαρακτηρισθούν αρνητικοί.
1)Τα δάνεια στην Ελλάδα θα είναι στάσιμα το 2010 και δεν θα αυξηθούν 10% όπως προβλέπει η Λ Κατσέλη.
Μάλιστα υπάρχουν και εκτιμήσεις όπως έχει ήδη αποκαλύψει το www.bankingnews.gr που κάνουν λόγο για μείωση 2% στα δάνεια.
2)Επικαλούνται την μείωση των καταθέσεων κατά 4% όπως έχει προβλέψει μεγάλη τράπεζα αλλά και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων άρα μείωση των κερδών.
3)Επικαλούνται την αύξηση των επισφαλειών
4)Επικαλούνται το γεγονός ότι το 2009 οι τράπεζες στηρίχθηκαν  σε 1,2 δις ευρώ έκτακτα κέρδη τα οποία είναι μάλλον αδύνατο να επαναλάβουν
5)Επικαλούνται διαφαινόμενη στασιμότητα ενεργητικού και ανάπτυξης των τραπεζών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όμως ποια είναι η πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών , υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα , χαμηλότερα;
Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο fair value δηλαδή η Εθνική στα 20 ευρώ η Alpha bank στα 9 ευρώ η Eurobank στα 9 ευρώ αποτιμώνται σε δίκαιες τιμές.
Άλλα στελέχη θεωρούν ότι λόγω αυτών των παραμέτρων το ΧΑ θα πρέπει να υποχωρήσει στο 1800 μονάδες  με την Εθνική στα 14 ευρώ την Eurobank και την Alpha bank στα 7 με 7,5 ευρώ.
Μπορεί να διατυπώνονται διαφωνίες για το fair value των τραπεζών το βέβαιο είναι όμως ότι έως τώρα κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν προβλέπει μεγάλη άνοδος όπως εκτιμούσε πριν 4 με 5 μήνες.
Μάλιστα η παρατήρηση τραπεζίτη είναι χαρακτηριστική « αν υπάρξει άνοδος λόγω των μέτρων που λαμβάνει το κράτος να σταθεροποιήσει την οικονομία πρέπει να μας καταστήσει πιο επιφυλακτικούς χρηματιστηριακά»


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης