Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Hugo Dixon: Διασώσεις χωρών και τραπεζών από την ευρωζώνη... τέλος - Περνάμε σε νέα εποχή... άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού - Το βάρος θα αναλαμβάνουν οι καταθέτες και οι επενδυτές

Hugo Dixon: Διασώσεις χωρών και τραπεζών από την ευρωζώνη... τέλος - Περνάμε σε νέα εποχή... άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού - Το βάρος θα αναλαμβάνουν οι καταθέτες και οι επενδυτές
"Νεκρό γράμμα" είναι πλέον η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Hugo Dixon, τον αναλυτή του Reuters που αυτές τις μέρες προειδοποιεί ότι η Κύπρος οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η ευρωζώνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο στο... όνομα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυπριακή καταστροφή αποδεικνύει μια και μόνο αλήθεια: Πως η Ευρωζώνη απέχει πάρα πολύ... από τη δημιουργίας μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης. Δεν υπήρξε καμία ευρωπαϊκή εποπτεία στις κυπριακές τράπεζες, ούτε καμία παν-εθνική προσέγγιση για ελεγχόμενη χρεοκοπία τους, ούτε ενιαίος μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, ούτε τίποτα...
Αντίθετα, εξηγεί ο Dixon, στο εξαιρετικά σοβαρό και ευαίσθητο θέμα των κυπριακών τραπεζών υπήρξε μια αδύναμη εποπτεία από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μόνο. Η Λευκωσία αφέθηκε να σηκώσει μόνη της, στους ώμους της, το βάρος της προστασίας των μικροκαταθετών και η Ευρωζώνη αρνήθηκε να παράσχει κεφάλαια για τη διάσωση των προβληματικών κυπριακών τραπεζών.
Όπως εκτιμά στη συνέχεια ο αρθρογράφος, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους οικονομικούς παρατηρητές και αναλυτές, το κυπριακό φιάσκο μπορεί να δώσει στην Ευρωζώνη τα αναγκαία κίνητρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης. Αλλά ο Dixon δεν θεωρεί καθόλου πιθανή αυτή την παραδοχή... Όπως υποστηρίζει, στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία θα εμφανιστούν ακόμη πιο απρόθυμες στο μέλλον να παράσχουν οικονομική στήριξη σε κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα της περιφέρειας.
"Μπορεί πέρυσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφώνησαν στην ανάγκη της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ESM, ωστόσο έχουν θέσει μια βασική προϋπόθεση: Πρώτα να τεθεί σε εφαρμογή ένας αποτελεσματικός και ενιαίος μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας. Για τον δύσκολο αυτόν ρόλο επελέγη η ΕΚΤ. Αλλά ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας δεν θα είναι λειτουργικός πριν τα μέσα του 2014. Αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή, ένας μηχανισμός εποπτείας από μόνος του δεν... φέρνει την τραπεζική ένωση. Ταυτόχρονα απαιτείται τουλάχιστον και η σύσταση ενός μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και ένας ενιαίος μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων", προειδοποιεί ο αρθρογράφος.
Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, υποστηρίζει ο Dixon, ξέσπασε η τραπεζική κρίση στη Λευκωσία. Η μικρή Κύπρος δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παρά ως ένα πειραματόζωο...
"Οι τράπεζες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά επέλεξαν να τηρήσουν μια πρωτοφανώς αυστηρή στάση, προστατεύοντας τους φορολογουμένους μεν, αλλά αδειάζοντας τους καταθέτες...", προσθέτει στη συνέχεια ο αρθρογράφος.
Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, πως πλέον οι καταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι θα αναλαμβάνουν στο μέλλον τις διασώσεις των τραπεζών, αλλάζει πλήρως τους κανόνες του - ευρωπαϊκού - παιχνιδιού, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης