Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Fitch: Θα συνεχιστεί η πτώση στον χρυσό - Ραγδαίο sell off προκάλεσε η πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει αποθέματα - Ανάκαμψη στις τιμές μόνο αν ενταθούν οι ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης

Fitch: Θα συνεχιστεί η πτώση στον χρυσό - Ραγδαίο sell off προκάλεσε η πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει αποθέματα - Ανάκαμψη στις τιμές μόνο αν ενταθούν οι ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης
Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η πτώση στις τιμές του χρυσού, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. H πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων της, προκάλεσε βίαιο sell off στις τιμές. Ο οίκος βλέπει ανάκαμψη μόνο στην περίπτωση που ενταθούν οι ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης.
Τα μεταλλεία της Ν. Αφρικής είναι τα πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο υποχώρησης των τιμών του χρυσού, καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι ήδη πολύ υψηλό και αυξάνεται ραγδαία, σύμφωνα με τον  οίκο αξιολόγησης.
Ενώ οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν σύντομα ενταθούν οι ανησυχίες για την ευρωζώνη, το βασικό σενάριο της Fitch Ratings προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα υποχωρήσουν περαιτέρω, σε ορίζοντα 2 ή 3 ετών.
Η πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει στην πώληση ενός σημαντικού μέρους των αποθεμάτων της σε χρυσό, προκάλεσε τη ραγδαία πτώση στις τιμές, ωστόσο οι αναλυτές της Fitch Ratings εκτιμούν ότι η πτώση αντιπροσωπεύει μια γενικότερη αλλαγή στο κλίμα για το πολύτιμο μέταλλο. Αλλαγές τέτοιου τύπου, τείνουν να προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι επενδυτές κατευθύνονται προς την έξοδο, γι αυτό η Fitch αναμένεται περαιτέρω πτώση σε ορίζοντας 2-3 ετών. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η τάση αυτή μπορεί να αναστραφεί, αν οι επενδυτές ανησυχήσουν περαιτέρω για τις εξελίξεις στην ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχει παγιοποιηθεί η στάση του σορταρίσματος στο χρυσό με τους αναλυτές συνεχώς να υποβαθμίζουν τις τιμές στόχους, την ώρα μάλιστα που το δολάριο ανακάμπτει στην προοπτική ότι η Fed θα συσφίγξει την πολιτική της, καθώς η οικονομίας ανακάμπτει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC, οι fund manager έχουν αρχίσει να τοποθετούνται short σε υπερβολικά επίπεδα, θεωρώντας ότι οι τιμές του χρυσού θα διορθώσουν σημαντικά όσο θα ανακάμπτει το δολάριο.
Την ίδια ώρα, η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του χρυσού το 2013 και το 2014. Ειδικότερα, για το 2013 αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 1.680 δολάρια ανά ουγγιά. Για το 2014, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 1.838 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο Nick Trevethan, αναλυτής της ANZ Research, δήλωσε πως «αν παραμείνουμε κολλημένοι μεταξύ του επιπέδου των 1.600 δολαρίων και δεν πάμε πάνω από αυτό, τότε πιθανότατα θα δοκιμάσουμε κατώτερα επίπεδα και πάλι».
Ο χρυσός θα μπορούσε όμως να κινηθεί και προς τα 1.530 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο που «έπιασε» πέρυσι. «Υπάρχει νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών, μετά από 12 χρόνια κερδών. Βρισκόμαστε μόλις πάνω από το βασικό επίπεδο στήριξης στα 1.530 δολάρια», σύμφωνα με τον Andrew Su, CEO της Compass Global Markets. «Αν προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα, ο κόσμος θα βγει από τις long θέσεις και θα δούμε μια πιο μακρά πτώση του χρυσού», πρόσθεσε. «Υπάρχει πιθανότητα ο χρυσός να κινηθεί χαμηλότερα. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αντίδραση σε μια μεγάλη κίνηση προς τις μετοχές και από το Soros Management ότι πούλησε πολλή χρυσό».
Από τη μεριά της, στο δολάριο αποδίδει την πτωτική πορεία του χρυσού ανώτατο στέλεχος της Citigroup, κάνοντας λόγο για νέο sell-off.
Συγκεκριμένα, στα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.770 δολάρια προηγουμένως, μειώνει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του χρυσού το επόμενο τρίμηνο ο Daniel Ahn, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup στον κλάδο των εμπορευμάτων.
Παράλληλα, υποβαθμίζει στα 1.650 δολάρια (από 1.770 εξίσου) τις εκτιμήσεις του για την τιμή του κίτρινου μετάλλου σε βάση 6-12 μηνών. Για το 2013, ο Ahn υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 1,675 από 1.750 δολάρια ανά ουγγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης