Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γερμανική παρέμβαση στη δράση της ΕΚΤ - Schaeuble: Πρέπει να μειώσει τη ρευστότητα που διοχετεύει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Επιμένει το Βερολίνο στην ανάγκη τροποποίησης της Συνθήκης της ΕΕ

Γερμανική παρέμβαση στη δράση της ΕΚΤ - Schaeuble: Πρέπει να μειώσει τη ρευστότητα που διοχετεύει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Επιμένει το Βερολίνο στην ανάγκη τροποποίησης της Συνθήκης της ΕΕ
(upd2)Στη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρεμβαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, το Βερολίνο και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη πως "όλοι σέβονται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ".
"Η ΕΚΤ ίσως θα έπρεπε να μειώσει τη ρευστότητα που διοχευτεύει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", δήλωσε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.
Kαι πρόσθεσε: "Υπάρχει - στην τρέχουσα συγκυρία - υπερβολικό χρήμα στις αγορές. Τυχόν δράση από την πλευρά της ΕΚΤ για μείωση της παροχής ρευστότητας θα ήταν ευπρόσδεκτη".
Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχος έσπευσε να χαρακτηρίσει ορθές τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής, προφανώς για να μην κατηγορηθεί ευθέως ότι παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Στην παρέμβασή του ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε τη βούληση του Βερολίνου για την τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως "η Γερμανία είναι έτοιμη για την τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ όσο πιο σύντομα γίνεται, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης".
"Οι χώρες της G20 συμφωνούν ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Το Τόκιο πρέπει να εφαρμόσει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Schaeuble, κληθείς να σχολιάσει τη διαμόρφωση της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής.
"Η ΕΚΤ έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκιά της", ανέφερε πριν από δύο 24ωρα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde, διαμηνύοντας επί της ουσίας πως η ΕΚΤ πρέπει να μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική.
Ωστόσο για να μην κατηγορηθεί πως παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, έσπευσε να προσθέσει: Η ΕΚΤ είναι εκείνη που θα αποφασίσει πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε τυχόν μείωση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης