Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H νέα πραγματικότητα της Ευρωζώνης - Από τον πανικό και τον εφησυχασμό... στη φάση της κόπωσης - Η απόρριψη της λιτότητας μπορεί να ανατρέψει την παράδοση των 3 τελευταίων ετών και να πλήξει καίρια το ευρώ - Αν χαθεί η εμπιστοσύνη, χάθηκαν όλα...

H νέα πραγματικότητα της Ευρωζώνης - Από τον πανικό και τον εφησυχασμό... στη φάση της κόπωσης - Η απόρριψη της λιτότητας μπορεί να ανατρέψει την παράδοση των 3 τελευταίων ετών και να πλήξει καίρια το ευρώ - Αν χαθεί η εμπιστοσύνη, χάθηκαν όλα...
Mετά από τρία χρόνια ευρωπαϊκής κρίσης - τρία χρόνια ανάμεσα στον πανικό και τον εφησυχασμό - μια νέα πραγματικότητα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην Ευρωζώνη.
Ποια είναι αυτή; Η πραγματικότητα της κόπωσης. Μπορεί η φάση αυτή να στερείται του δράματος των προηγούμενων φάσεων της κρίσης, ωστόσο μεγάλη μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως η νέα αυτή πραγματικότητα ίσως καταστεί η πιο διαβρωτική, η πιο τοξική και η πιο επικίνδυνη για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως υποστηρίζουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, στη σκιά της βαθιάς και επίμονης ύφεσης που σκιάζει την Ευρωζώνη, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν πλέον και δημοσίως μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά στις πολιτικές λιτότητας που υιοθετούνται κυρίως στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Όχι μόνο ο πρόεδρος της Κομισιόν, José Manuel Barroso, αλλά και ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, "ύψωσαν ανάστημα" έναντι της αυστηρής λιτότητας μέσα σε μια εβδομάδα, προειδοποιώντας πως η εμμονή στις περικοπές έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια...
Μετά το σάλο που προκλήθηκε - κυρίως μετά την αυστηρή δημόσια τοποθέτηση του Barroso, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για την αλλαγή πλεύσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, με αιχμή τη χαλάρωση της λιτότητας.
"Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί λάθος επιλογή", διαμηνύουν οι Financial Times.
Και εξηγούν: Σίγουρα ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει την αρμόδια εξουσία για να οδηγήσει την Ευρώπη ένα βήμα μπροστά και μακριά από τη λιτότητα.
Η ουσία είναι μια: Η Γερμανία δεν θα ανεχθεί τη χαλάρωση της λιτότητας σε χώρες που έχουν καθυστερήσει να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Γιατί όμως είναι ανησυχητική η νέα πραγματικότητα; Γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να ανατραπεί η ευρωπαϊκή παράδοση των τελευταίων ετών, ήτοι οι "αδύναμοι" να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για την λήψη οικονομικής βοήθειας από τους "ισχυρούς".
Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; Όσο οι χώρες της περιφέρειας θα αρνούνται τη λιτότητα, τόσο θα αυξάνει η πιθανότητα οι ισχυρές χώρες να αρνούνται τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας. Και οι αγορές αυτό θα το αντιληφθούν...
Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα στην Ευρωζώνη, που πλήττεται από την απουσία ανάπτυξης και χαρακτηρίζεται από ημιτελή προγράμματα μεταρρυθμίσεων.
Αλλά για κανέναν λόγο δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης