Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΚΤ: Στο πλαίσιο της εντολής μας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) - Τι απαντά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης - Απορρίπτει τα επιχειρήματα της Bundesbank κατά του προγράμματος

tags :
ΕΚΤ: Στο πλαίσιο της εντολής μας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) - Τι απαντά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης - Απορρίπτει τα επιχειρήματα της Bundesbank κατά του προγράμματος
Στο πλαίσιο της εντολής της έδρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ), υποστηρίζει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας η Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), επισημαίνοντας ότι προβλέπεται από την εντολή της, σε απάντηση στην κριτική που της ασκεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Η ΕΚΤ κατέθεσε έγγραφο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα κινείται στην ίδια γραμμή με τον στόχο σταθεροποίησης των τιμών, καθώς και με «δευτερεύουσες» εντολές, οι οποίες σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Η ΕΚΤ αναφέρει ακόμη ότι το ΟΜΤ έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να απομακρύνει τον «κίνδυνο μετατροπής» στις αγορές και όχι προκειμένου να ενθαρρύνει ένα κοινό επιτόκιο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπως έχει υποστηρίξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).
Στο έγγραφό της η ΕΚΤ διευκρινίζει ακόμη ότι στα σχέδιά της είναι η αγορά ομολόγων μόνο στην δευτερογενή αγορά, όπως ορίζεται και από την εντολή της.
Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πρόκειται να συνεδριάσει, στις 11 και 12 Ιουνίου, με αντικείμενο τόσο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ όσο και την συνταγματικότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης και του προγράμματος Επείγουσας Ενίσχυσης Ρευστότητας.
Πρόσφατα, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, δήλωσε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το ΟΜΤ της ΕΚΤ, καθησυχάζοντας στην ουσία τις αγορές σε περίπτωση που το πρόγραμμα αδρανούσε. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν θα μπλοκάρει την εφαρμογή του ΟΜΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης