Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την τραπεζική ένωση - Από το καλοκαίρι του 2014 η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ - Υπό τον έλεγχό της όλες οι συστημικές - Βερολίνο: Η σύσταση μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την τραπεζική ένωση - Από το καλοκαίρι του 2014 η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ - Υπό τον έλεγχό της όλες οι συστημικές - Βερολίνο: Η σύσταση μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ
Από το καλοκαίρι του 2014 θα αναλάβει επισήμως την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
"Η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από το καλοκαίρι του 2014", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert, παρέχοντας σειρά διευκρινήσεων για τα σχέδια που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι.
Ταυτόχρονα, όπως γνωστοποίησε ο Seibert, η ΕΚΤ θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο όλων των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
"Οι συζητήσεις για τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013", διαμηνύει την ίδια ώρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Και εξηγεί: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να προβλέπει πως είτε η ΕΚΤ, είτε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο ESM, θα αναλάβουν εξουσία ή αρμοδιότητες για τη δρομολόγηση αναδιαρθρώσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ", διαμηνύει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η ανάληψη της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ απαιτεί αρκετή δουλειά, διεμήνυσε χθες ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας επί της ουσίας πως η εν λόγω διαδικασία δεν αφορά μια εύκολη υπόθεση.  
"Χρειάζεται να γίνει δουλειά ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμη για να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: "Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κριτηρίων που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια οριστική λίστα τραπεζών που θα τεθούν άμεσα υπό την εποπτεία μας".
"Ένα πρώτο θέμα που προσπαθούμε να διευθετήσουμε είναι να δούμε τον κατάλογο των τραπεζών που θα θεωρηθούν συστημικής σημασίας", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης