Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: To haircut στις κυπριακές καταθέσεις ήταν αναπόφευκτο - Οι κίνδυνοι για την Κύπρο είχαν από καιρό διαφανεί... Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κρίσης

Deutsche Bank: To haircut στις κυπριακές καταθέσεις ήταν αναπόφευκτο - Οι κίνδυνοι για την Κύπρο είχαν από καιρό διαφανεί... Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κρίσης
Τις διαφορετικές αιτίες που γέννησαν την ελληνική και την κυπριακή κρίση επιχειρεί να αναλύσει η Deutsche Bank, στην τελευταία 21σέλιδη έκθεσή της, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους.
"Η κυπριακή κρίση ήταν απόρροια ενός υπερμεγέθη τραπεζικού κλάδου, ενώ στην Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση ήταν αυτή που ξέσπασε αρχικά, οδηγώντας στη συνέχεια σε τραπεζική κρίση",  υποστηρίζει ο οίκος στη νέα αυτή έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Global Economic Perspectives - Financial Crises: Past and Present", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Κύπρου, ο οίκος αναγνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους του τραπεζικού της κλάδου, ήταν αδύνατο να σηκώσει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησής του η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνεχίζει η Deutsche Bank, πολύ γρήγορα η τραπεζική κρίση της χώρας μετεξελίχθηκε σε δημοσιονομική κρίση.
"Tα δημοσιονομικά κόστη με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυπριακή κυβέρνηση, όπως επίσης και με τη δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους, κατέστησαν αναπόφευκτη τη συμμετοχή των καταθετών στο πακέτο διάσωσης της χώρας", σημειώνουν, στην εν λόγω έκθεσή τους, οι αναλυτές του οίκου.
Και συνεχίζει η Deutsche Bank: Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όταν μια κυβέρνηση καθίσταται ανήμπορη να παράσχει επαρκή στήριξη στον τραπεζικό κλάδο μιας χώρας, τότε η συμβολή των πιστωτών - καταθετών κρίνεταιι αναγκαία.
Η δυναμική αύξησης του μεγέθους ενός τραπεζικού κλάδου αποτελεί παραδοσιακά έναν κακό οιωνό για όσα θα επακολουθήσουν, προσθέτει με νόημα ο οίκος. Στοιχεία όπως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, τα επίπεδα ανακεφαλαιοποίησης και η εικόνα των ισολογισμών αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επόμενη μέρα μιας τράπεζας...
Εστιάζοντας, στη συνέχεια της έκθεσής του, ο οίκος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο σύνολό της, με αιχμή τη δράση της ΕΚΤ, προβλέπει: Η ΕΚΤ θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού, κατά 0,25%, είτε τον Ιούλιο, είτε τον Αύγουστο. Αλλά δεν θα προχωρήσει σε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης