Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η τραπεζική κρίση στοιχειώνει την Ευρωζώνη - Γιατί οι Ευρωπαίοι καταθέτες πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις πως η κυπριακή διάσωση δεν θα επαναληφθεί - Ποια τα τρία βήματα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η τραπεζική κρίση στοιχειώνει την Ευρωζώνη - Γιατί οι Ευρωπαίοι καταθέτες πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις πως η κυπριακή διάσωση δεν θα επαναληφθεί - Ποια τα τρία βήματα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών
"Eπενδυτές, μην τρέφετε αυταπάτες. Η τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης δεν θα αναχαιτιστεί τόσο εύκολα...".
Τα ανωτέρω διαμηνύουν οι Financial Times, σε νέο δημοσίευμά τους, αναφορικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης, στη σκιά της συνεχιζόμενης κρίσης.
Επί της ουσίας, η εφημερίδα υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την άμεση σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, με στόχο την οριστική επίλυση της τραπεζικής - και κατ' επέκταση - δημοσιονομικής κρίσης.
"Τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης αγνοούν ένα πολύ βασικό στοιχείο", προειδοποιούν οι Financial Times. Ποιο στοιχείο είναι αυτό; Το γεγονός πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Και προειδοποιούν: Πάρτε για παράδειγμα την Πορτογαλία. Οι τράπεζές της δεν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν βρίσκονται εκτός κινδύνου. Γιατί λοιπόν οι πορτογαλικές τράπεζες να μην αποτελέσουν την επόμενη πηγή ανησυχίας για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και επομένως για την Ευρωζώνη; Ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο;
Κατά τους Financial Times, εάν οι Ευρωπαίοι πράγματι επιθυμούν να αποφύγουν ένα νέο κύμα τραπεζικού πανικού στην Ευρωζώνη, πρέπει να κάνουν τρία πράγματα:
- Να διαβεβαιώσουν πως η κυπριακή διάσωση, μέσω της επιβολής haircut στις καταθέσεις, δεν θα επαναληφθεί στην Ευρωζώνη.
- Να επιταχυνθεί η διαδικασία της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μηχανισμό ESM, χωρίς την εμπλοκή των κυβερνήσεων.
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης