Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Προσωρινή λύση για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ- Long στα 30ετή ελληνικά ομόλογα

 Goldman Sachs: Προσωρινή λύση για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ- Long στα 30ετή ελληνικά ομόλογα
Long στα ελληνικά 30ετή ομόλογα συστήνει η Goldman Sachs στο τελευταίο σχόλιο της με τίτλο “Greece's Structural Reform Progress” στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ανακατατάξεων.
Η Ελλάδα συνεχίζει την “οδυνηρή προσαρμογή” ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από τη δυναμική του χρέους της. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ΟΝΕ, η χώρα προχωρά σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και παρόλο που δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι αρκετές για να αλλάξουν την στάση των αγορών, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.
Οι αγορές ακόμη δεν έχουν εκτιμήσει την πορεία της Ελλάδας προς την αλλαγή, ενώ δεν είναι και λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι εκτός της ευρωζώνης η χώρα θα μπορούσε να προσαρμοστεί καλύτερα. Από αυτούς τους ισχυρισμούς λείπει μία σημαντική παράμετρος, για την Goldman Sachs. Το ότι εκτός της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να περάσει τόσο εκτεταμένη μεταρρύθμιση. Και, βεβαίως, μπορεί μία συναλλαγματική υποτίμηση (σε περίπτωση που η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή), να έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα της χώρας, ωστόσο αυτές οι λύσεις θα ήταν προσωρινές οδηγώντας και πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο χωρίς τις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς...
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του ΔΝΤ, ΕΚΤ και της ΕΕ, έχει θεσπίσει μια σειρά από μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία για δεκαετίες. Το μέγεθος και η κλίμακα των μεταρρυθμίσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχε ξανασημειωθεί κατά το παρελθόν, ενώ η Ελλάδα είχε δυσκολία στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση μιας πιο ανταγωνιστικής και βιώσιμης οικονομίας. Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει έως ένα βαθμό τη συναίνεση, ενώ διατήρησε και την πρωτιά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει:
1. Έχει μεταρρυθμίσει πλήρως το συνταξιοδοτικό σύστημα, αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης σε βιώσιμα επίπεδα και μειώνοντας τις δαπάνες. Στο μεταξύ προωθεί και τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
2. Έχει εγκρίνει τη μεταρρύθμιση των εργασιακών που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά.
3. Έχει προωθήσει την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, μια μεταρρύθμιση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
4. Έχει προωθήσει περικοπές σε πραγματικούς και ονομαστικούς μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
5. Έχει μεταρρυθμίσει και την τοπική αυτοδιοίκηση (νομαρχίες), μειώνοντας κατά το ήμισυ το μέγεθος της.
6. Έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων με σημαντικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και εντατικοποίηση της αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων.
Είναι πιθανό ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη συνολική διάρθρωση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί η Goldman Sachs. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει αυτή η αναδιαρθρωτική προσπάθεια, ενώ εξίσου δύσκολο είναι να προβλεφθεί η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα που απαιτούνται για να τεθεί η πορεία του ελληνικού χρέους σε μια διατηρήσιμη πορεία. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για την Ελλάδα, θεωρεί η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης