Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Προσοχή... τα κεφάλαια φεύγουν από τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα και κατευθύνονται στην περιφέρεια - Θα συνεχιστούν οι αναταράξεις στην αγορά

Goldman Sachs: Προσοχή... τα κεφάλαια φεύγουν από τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα και κατευθύνονται στην περιφέρεια - Θα συνεχιστούν οι αναταράξεις στην αγορά
Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην περιφέρεια της ευρωζώνης, εκτιμά η Goldman Sachs, επικαλούμενη τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της έκθεσής των ξένων επενδυτών από τον Ιούλιο 2012. Αναμένονται πιέσεις στα ομόλογα των χωρών που θεωρούνται «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», οι οποίες επωφελήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κρίση χρέους.
Από το 2000 έως το 2007, η χρηματοπιστωτική ενοποίηση οδήγησε σε αύξηση στο μερίδιο του κυβερνητικού χρέους το οποίο διακρατούν οι ξένοι επενδυτές στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών. Από το 2008, η τάση αυτή αντιστράφηκε ραγδαία για κάποιες χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο παρέμεινε σε ισχύ ή και ενισχύθηκε για τα κράτη με υψηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, τα οποία θεωρούνται ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, σχολιάζει η επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Silvia Ardagna.
Την περασμένη χρονιά, οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο του 2012, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2013, συνεισέφεραν στην αλλαγή της επενδυτικής διάθεσης για ρίσκο, το οποίο σχετίζεται με κάποιες αγορές κρατικών ομολόγων και έχουν τη δυνατότητα εν μέρει να αντιστρέφουν τις εισροές στις αγορές κρατικών ομολόγων των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, προς όφελος της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Επειδή τα στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ξένοι επενδυτές είναι διαθέσιμα μόνο με σημαντική καθυστέρηση για πολλές χώρες, τα στοιχεία τα οποία σχολιάζει η Goldman Sachs είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο, δείχνουν ότι από το καλοκαίρι του 2012, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους στην περιφέρεια της ευρωζώνης και την ίδια ώρα, οι εισροές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο του Ιουνίου 2011 – Ιουλίου 2012, όταν η κρίση της ευρωζώνης έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν την άποψη της Goldman Sachs, ότι τα spreads της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Επιπλέον, τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βαθμολογούνται με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, τα οποία επωφελήθηκαν από την κρίση χρέους, είναι πιθανό να δουν μια αποκλιμάκωση των εισροών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση της βελτίωσης στο παγκόσμιο οικονομικό outlook, θα αυξήσει την πίεση στις αποδόσεις τους, καταλήγει η οικονομολόγος της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης