Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόκκινος συναγερμός για τις διοικήσεις των 500 τουρκικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων - Κανονικά διεξάγονται οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω τουρκικών τραπεζών

Κόκκινος συναγερμός για τις διοικήσεις των 500 τουρκικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων - Κανονικά διεξάγονται οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω τουρκικών τραπεζών
Δεν παρουσιάζονται μέχρι και αυτή τη στιγμή προβλήματα στη λειτουργία των 500 τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν συσταθεί από Ελληνες επιχειρηματίες.
Το www.bankingnews.gr μίλησε με τους περισσοότερους προέδρους των 20 και πλεον εισηγμένων που διαθέτουν θυγατρικές στην γειτονική χώρα για το κλίμα που επικρατει μετα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οπως δηλώνουν η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη, δεν παρουσιάζονται προβλήματα στις συναλλαγές με τις τουρκικές τραπεζες αλλά βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγηθεί η χώρα εάν κορυφωθούν τα γεγονότα με τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινα. Επίσης οι επιχειρηματίες είναι σε πλήρη επαφή με τους γενικούς διευθυντές τους για να τους δωσουν οδηγιες πως θα χειριστούν μία κατάσταση που ενδεχομένως κορυφωθεί τις επόμενες μέρες. Το 1999 το διμερές εμπορικό Ισοζύγιο , μόλις και μετά βίας, έφθανε τα 200 εκ.δολ. ΗΠΑ, ενώ το 2004 ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί στην πρώτη κοινή ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνάντηση τον Οκτώβριο τουʼ99 στην Αθήνα, ο οποίος ήταν το 1 δις.δολ. ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στα 1,9 δις δολ. ΗΠΑ. Το 2012 το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 3,5 δις  από το οποίο οι εξαγωγές μας ήταν 2 δις. ενώ οι εισαγωγές 1,5 δις.
Στο μέτωπο των επενδύσεων , το ίδιο διάστημα (1998) οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία βρίσκονταν στα επίπεδα του μηδενός(κάτω από 30 εκ δολ. ΗΠΑ ), ενώ το 2012 ξεπέρασε τα 7,5 δις ευρώ μέσω 500 τουρκικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων. Ξεπερνούν σήμερα τις 2.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως εμπορικά στην Τουρκία, ενώ περίπου 20 είναι οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι η εξαγορά της τουρκικής Finansbank το καλοκαίρι του 2010 από την Εθνική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο ρίσκο που αναλαμβάνει ο Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Τουρκία είναι κατʼ αρχήν οι πολιτικές αναταράξεις που είναι συχνές όπως αυτή που βιώνει η χώρα. Επίσης η νομισματική αναταραχή αν και το ισχυρό ευρώ έναντι της τουρκικής ευνοεί τη πώληση των ελληνικών προϊόντων.Εκτός της Εθνικής Τράπεζας, δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα οι τράπεζες Efg Eurobank και Alpha Bank. Aπό πλευράς επιχειρήσεων έχουμε την Intralot, τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης, τον Αγροτικό Οικο Σπύρου, τους ομίλους Νηρέα και Σελόντα, S&B, Σαράντης, Eurodrip.Η Kleeman Ηellas διαθέτει στη χώρα την θυγατρική εμπορική στη Πόλη την Kleeman Asansor, η Cardico δραστηριοποιείται επίσης μέσω της κατά 50% ελεγχόμενης Kardalco SA, η Αλουμύλ Μυλωνάς συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ θυγατρικές εταιρείες διατηρούν και οι εταιρείες Moda Bagno και Ηellas Can, Mls Πληροφορική, Σαράντης, Sato.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης