Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ - Προσλαμβάνει ειδικούς εμπειρογνώμονες για την εξονυχιστική εξέταση των ισολογισμών των τραπεζών - Αρχές του 2014 τα αποτελέσματα των ελέγχων

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ - Προσλαμβάνει ειδικούς εμπειρογνώμονες για την εξονυχιστική εξέταση των ισολογισμών των τραπεζών - Αρχές του 2014 τα αποτελέσματα των ελέγχων
Συντονισμένες και ριζοσπαστικές ενέργειες, με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση - και ισχυροποίηση κατ' επέκταση - του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, φέρεται να μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Κατά την εφημερίδα, οι προσπάθειες της ΕΚΤ εστιάζουν στο εξής: Στον διορισμό ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν εξονυχιστικά τους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική που προωθεί η ΕΚΤ, με στόχο την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών, βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων των εμπειρογνωμόνων για τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τη Die Zeit, θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους, 2014.
Και όλα αυτά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να παράσχει πρόσθετη προστασία στις τραπεζικές καταθέσεις των ιδιωτών πολιτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η ΕΕ σχεδιάζει να παράσχει πρόσθετη προστασία στις τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών, στην περίπτωση που απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση ή ακόμη και το κλείσιμο μιας ευρωπαϊκής τράπεζας.
Η εφημερίδα επικαλείται ευρωπαϊκό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της και το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) εντός του τρέχοντος μήνα.
Όπως προκύπτει από το εν λόγω ευρωπαϊκό έγγραφο, τίτλος του οποίου φέρεται να είναι "ανάκαμψη τραπεζών και πρωτοβουλίες εκκαθάρισης", οι ευρωπαϊκές αρχές φέρεται να προσανατολίζονται στο εξής: Επιβολή ζημιών στις εταιρικές καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ, έναντι των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων των ιδιωτών - φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από 250 υπαλλήλους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ και ετήσιο ισολογισμό κάτω των 43 εκατ. ευρώ.
"Oι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ, που είναι εγγυημένες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα είναι οι τελευταίες στην ιεραρχία που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ζημιών", προβλέπεται μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης