Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

"Βλέπει" Μανιτάκη (υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης) η τρόικα - Στο επίκεντρο το Δημόσιο - Προσαρμογή των φόρων του Μνημονίου βάζει στο «τραπέζι» η κυβέρνηση – «Πάγωμα» πλειστηριασμών και αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές

(upd2) Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2016 αλλά και φορολογικά ζητήματα.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, έγινε στη «σκιά» της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της τρόικα σχετικά με τα λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία με τους υπαλλήλους που πρόκειται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο έως το Σεπτέμβριο ενώ επιμένει στην υλοποίηση της συμφωνίας σχετικά με το πρόγραμμα κινητικότητας.
Επιπλέον, φέρεται να μη συναινεί στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς θεωρεί ότι από τη μια δεν υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για μια τέτοια κίνηση και από την άλλη δεν επιθυμεί να στείλει μήνυμα χαλάρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε να εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του.
Κατόπιν της συνάντησης, δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από τα μέλη της τρόικα ούτε από τον υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, οι οποίοι πάντως ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της Τετάρτης.
Όπως έγινε γνωστό, οι επικεφαλής της τρόικα θα συναντηθούν στις 4 το απόγευμα με τον υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ.Μανιτάκη. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, με την αναδιάρθρωση των υπουργείων και των φορέων, με την πορεία της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των υπαλλήλων αλλά και με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους επίορκους.
Επιπλέον, θα παρουσιαστεί και η διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο νέος έλεγχος της τρόικα να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτημα με τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Μειώσεις φόρων σε ακίνητα και ΦΠΑ αλλά και «πάγωμα» πλειστηριασμών και αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές, σκοπεύει να «ρίξει» στο τραπέζι κατά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει λάβει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για αλλαγή της ατζέντας, δεδομένης της απόφασης που έχει λάβει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά τον «καβγά» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, αισθάνεται ότι μπορεί να επιδείξει αντιστάσεις στις απαιτήσεις των δανειστών καθώς νιώθει ότι έχει βγει από το καναβάτσο, παρά το γεγονός ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να βγει στην αντεπίθεση.
Η κόντρα και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των πιστωτών και η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ, της δίνει τη δυνατότητα να θέσει σε καινούργια βάση αυτές τις διαπραγματεύσεις και να διεκδικήσει πράγματα, όπως μειώσεις φόρων σε ακίνητα και ΦΠΑ που έχουν καταστεί δυσβάσταχτοι για τους πολίτες.
Η νέα «ατζέντα» με τα «θέλω» της κυβέρνησης που δεν θέτουν σε κίνδυνο την δόση των 3,3 δις. ευρώ και τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι το μνημόνιο, καταρτίστηκε στην συνάντηση που είχαν το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή περιλαμβάνει ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που θα πρέπει να μειωθούν και οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την τόνωση της κατανάλωσης και την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντική θέση στην ίδια ατζέντα έχει και το θέμα των πλειστηριασμών που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς καθώς στις 31.12.2013 λήγει το καθεστώς προστασίας για όλα τα ακίνητα ως 200.000 ευρώ αλλά και της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού.
Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη δημιουργία «σκηνικού Ισπανίας» και για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ζητήσει την παράταση του καθεστώτος προστασίας από τους πλειστηριασμούς έστω και υπό όρους. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση κριτηρίων, όπως για παράδειγμα επιφάνεια ακινήτου, αντικειμενική αξία, εισοδηματικά κριτήρια κλπ.
Άλλο «καυτό» ζήτημα είναι αυτό που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια με την κυβέρνηση να εξετάζει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διεύρυνση της ρύθμισης ώστε να μπει μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών που σήμερα μένει εκτός αυτής.
Αναλυτικότερα, όμως η «ατζέντα» των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στους Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορσς ( Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ από (ΕκΤ), προβλέπει:
1. Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες τροφοδοσίας, από το 23% που είναι σήμερα στο 13%. Αν και οι δανειστές έχουν… κόψει τον βήχα για μείωση του συντελεστή, η κυβέρνηση θα το επαναφέρει ως αίτημα σε μια προσπάθεια να τεθεί από 1ης Ιουλίου σε ισχύ.
2. Θέσπιση μικρότερου συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία. Εξετάζεται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να «κουρευτεί» στο 18% προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος . Έχει κατατεθεί πρόταση ακόμη και για 13%, για να «ζεσταθεί» η αγορά των ακινήτων.
3. Τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2013. Η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν «ζέστανε» τα δημόσια ταμεία, όπως είχε εκτιμήσει η τρόικα. Η τσουχτερή τιμή διάθεσης του πετρελαίου, ανάγκασε τους καταναλωτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
4. Μείωση κατά 50% των συντελεστών μεταβίβασης στα ακίνητα. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. Οι νέοι μελετάται να υποχωρήσουν σε 4% και 5% αντίστοιχα.
5. «Πάγωμα» των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ώστε να αποφευχθεί το τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά που πνέει τα λοίσθια.
6. Κατάρτιση νέου πλαισίου διευκολύνσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρά έτσι να μπουν και δανειολήπτες που αν και συνεπής ως προς την εξόφληση των δανείων τους, τίθενται εκτός της νέας ρύθμισης.
7. «Πάγωμα» πλειστηριασμών για ένα ακόμη χρόνο έως 31.12.2014. Το σημερινό καθεστώς προστασίας εκπνέει τέλος του 2013.Το οικονομικό επιτελείο μελετά παράλληλα την καθιέρωση κριτηρίων, όπως για παράδειγμα επιφάνεια ακινήτου, αντικειμενική αξία, εισοδηματικά κριτήρια κλπ.
Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο 5μηνο διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης