Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Wall Street Journal: Το μήνυμα της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη από την MSCI - Η Ελλάδα των μνημονίων, της βαθιάς ύφεσης και του υπέρογκου χρέους έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία παρά με τη Γαλλία - Οι επενδυτές το ήξεραν...

Wall Street Journal: Το μήνυμα της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη από την MSCI - Η Ελλάδα των μνημονίων, της βαθιάς ύφεσης και του υπέρογκου χρέους έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία παρά με τη Γαλλία - Οι επενδυτές το ήξεραν...
Τι σηματοδοτεί η απόφαση της MSCI να υποβαθμίσει τη ελληνική αγορά σε αναδυόμενη, από ανεπτυγμένη προηγουμένως;
Η Wall Street Journal εξηγεί, από τη δική της οπτική γωνία: Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου επιβεβαιώνει όσα οι επενδυτές πρεσβεύουν εδώ και χρόνια... Τα πολλαπλά πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η ραγδαία συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ και ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος αποδεικνύουν το εξής: Η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία, παρά με τη Γαλλία.
Όπως η εφημερίδα εξηγεί σε νέο δημοσίευμά της, η MSCI αποφάσισε να υποβαθμίσει την ελληνική αγορά σε αναδυόμενη, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια εκείνα που να μπορούν να υποστηρίξουν την παραμονή της στις ανεπτυγμένες αγορές.
"Η Ελλάδα δεν πληροί τους όρους του μεγέθους της αγοράς", δηλώνει ο Remy Briand, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του MSCI index research.
"Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μια δύσκολη μάχη. Δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, με στόχο την άντληση εσόδων και την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων", υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Bloomberg: Το ΧΑ είναι η πρώτη ανεπτυγμένη αγορά που υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη από την MSCI - Απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια - Ιστορικό πισωγύρισμα 12 ετών


Η Ελλάδα κατέστη η πρώτη ανεπτυγμένη αγορά,  που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη από τον οίκο MSCI, μετά τη «βουτιά» 83% που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης από το 2007, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια σχετικά με τους  τίτλους δανεισμού, το short selling και την μεταφορά των τίτλων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg οι αγορές του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναβαθμίστηκαν σε αναδυόμενες αγορές και το Μαρόκο υποβαθμίστηκε σε frontier market.
Παράλληλα, ο οίκος θα διατηρήσει τη Νότια Κορέα στις αναδυόμενες αγορές. Τα τοπικά χρηματιστήρια της Κίνας τέθηκαν σε καθεστώς αναθεώρησης για ενδεχόμενη ένταξη στις αναδυόμενες αγορές. τη Νότια Κορέα και το Ταιβάν, ενώ έθεσε τα τοπικά χρηματιστήρια της Κίνας υπό αναθεώρηση για ενδεχόμενη ένταξή τους στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.
Ο οίκος MSCI, έθεσε την Ελλάδα σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση τον Ιούνιο του 2012, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Οκτώβριο του 2007. Η πιθανότητα υποβάθμισης ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση της Coca-Cola HSBC να μεταφέρει το primary listing στο Λονδίνο τον Απρίλιο.
Όπως σχολιάζει ο Κ. Ζουζούλας, αναλυτής της Axia Ventures Group, δεν είναι ξεκάθαρο το βάρος της απόφασης του MSCI να υποβαθμίσει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές.  Ενδεχομένως η απόφαση να επιδράσει θετικά αρχικά, καθώς θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο θα μεσοπρόθεσμα θα ασκηθεί πίεση.
Από την πλευρά του ο Peter Sorrentino, διαχειριστής στην Huntington Asset Advisors, σχολιάζει ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια, και η απόφαση αυτή ενδεχομένως να ενισχύσει αυτή την τάση.
Παράλληλα εκτιμά ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον MSCI, επαναφέρι τη χώρα στο προσκήνιο και καταδεικνύει ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη η κρίση στην ευρωζώνη.
Το 2001, ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg,  στάθμιση των ελληνικών εταιρειών με βάση τον παγκόσμιο δείκτη του MSCI έχει υποχωρήσει στο 0,1% από το 0,16% που ήταν το Μάιο του 2010,
Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές το 2001. Η σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg.
Η ανακατάταξη της Ελλάδας ακολούθησε την ανακοίνωση της Russell Investment, τον Μάρτιο, ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά, επειδή απέτυχε στην αποτίμηση του οικονομικού και λειτουργικού ρίσκου.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει καταγράψει ράλι 85% από τις 5 Ιουνίου 2012, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχημάτισε την τρικομματική κυβέρνηση και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε ότι θα διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:

Στην υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε αναδυόμενη αγορά, από ανεπτυγμένη προηγουμένως, προέβη ο MSCI, επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναβαθμίστηκε σε ώριμη το 2001 και μετά από 13 χρόνια υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη.
Οι αλλαγές στου δείκτες της MSCI θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2013 οπότε και η ελληνική αγορά επίσημα θα υποβαθμιστεί.Η κίνηση αυτή, παρ΄ ότι αναμενόμενη είναι άκρως αρνητική εξέλιξη καθώς γυρνάει πίσω το χρηματιστήριο 12 χρόνια.
Η Ελλάδα αποτελεί επίσης την μόνη οικονομία του πλανήτη και της ευρωζώνης που θα έχει αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά.
Εφόσον το ΧΑ υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά, αλλάζει αυτόματα η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών και τα funds τα οποία θα παρακολουθούν το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αγορά πλέον θα προσελκύει κερδοσκοπικά σχήματα βραχείας παραμονής στο ταμπλό, τα οποία θα επιδιώκουν άμεσες και γρήγορες υπεραξίες, γεγονός που θα ανεβάσει την ανατιμητική και υποτιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο.
Τους δείκτες του MSCI παρακολουθεί περίπου  το 80% των διεθνών hedge funds, τα οποία στις συνεδριάσεις του περασμένου Μαϊου έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει σε μια ρηχή αγορά όπως είναι η ελληνική, όπου μετά βίας καθημερινά ξεπερνά τα 50-80 εκατ. ευρώ σε τζίρο.
Οι αλλαγές στου δείκτες της MSCI θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2013 οπότε και η ελληνική αγορά επίσημα θα υποβαθμιστεί.
Επίσης στις  20 Σεπτεμβρίου του 2013, θα αξιολογήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ο οίκος FTSE.

(Πρώτη ενημέρωση: 12/06/2013 00:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης