Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ορίζονται Επίτροποι σε 75 Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - Ανάμεσα τους και ΔΕΚΟ που δεν ενημερώνουν για τα οικονομικά τους στοιχεία το YΠΟΙΚ - Το θέμα χειρίζεται η Τρόικα που ζήτησε άμεση εφαρμογή του νόμου

Ορίζονται Επίτροποι σε 75 Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - Ανάμεσα τους και ΔΕΚΟ που δεν ενημερώνουν για τα οικονομικά τους στοιχεία το YΠΟΙΚ - Το θέμα χειρίζεται η Τρόικα που ζήτησε άμεση εφαρμογή του νόμου
Επιτρόπους σε δεκάδες ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που κρατούν στο «σκοτάδι» τα οικονομικά τους στοιχεία, ετοιμάζεται να διορίσει η κυβέρνηση θέτοντας υπό στενή εποπτεία τις διοικήσεις αυτών των φορέων.
Έτσι μετά τις τράπεζες, σε καθεστώς επιτροπείας πρόκειται να μπουν 75 οργανισμοί του δημοσίου μεταξύ των οποίων και κρατικές εταιρίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του μνημονίου παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για φορείς τους οποίους παρακολουθεί εδώ και ένα πεντάμηνο το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, μετά την συμπεριφορά την οποία έχουν επιδείξει στο θέμα της αποστολής των μηνιαίων δελτίων στα οποία περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία είναι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση.
Τέτοια είδους στοιχεία είναι: τα έσοδα, οι δαπάνες μισθοδοσίας, ο αριθμός των υπαλλήλων, το ύψος των λειτουργικών εξόδων, υπερωρίες, το ύψος των επιχορηγήσεων που έλαβαν οι φορείς από το προϋπολογισμό και η κατανομή αυτών των πόρων, επενδυτικά σχέδια που πραγματοποίησαν κ.ά
Οι φορείς αυτοί έχουν μπει στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών ενώ σε μία δεύτερη έχουν καταχωρηθεί οι οργανισμοί που τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποίησαν έξοδα πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Παρά τα «δρακόντεια» μέτρα που θέσπισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διοικήσεις των Νομικών Προσώπων εξακολουθούν να μην ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών παρακάμπτοντας αυτή την υποχρέωση.
Με τη νέα νομοθεσία το κράτος έχει πλέον την δυνατότητα για τις περιπτώσεις των «σπάταλων» κρατικών φορέων ( αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ) ή αυτών που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους οδηγεί στην «έξοδο» εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ ή να ορίζει επόπτες.
Το θέμα για την παραδειγματική τιμωρία των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ έθιξε η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας στους ελέγχους για τα δημόσια οικονομικά που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ξένοι σοκαρίστηκαν με το γεγονός ότι υπάρχουν επιτελικά στελέχη στο δημόσιο που σε εποχές μνημονίου συνεχίζουν στο… ίδιο βιολί που είχαν μάθει όλα αυτά τα χρόνια.
Εκνευρισμένοι από την συμπεριφορά των 75 αυτών φορέων επί συνόλου 1.194 ( κρατικοί οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι ) που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δανειστές ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο πρότειναν την άμεση τοποθέτηση επιτρόπων – ελεγκτών που θα θέσουν υπό στενή παρακολούθηση τα οικονομικά αυτών των φορέων με σκοπό την άμεση εξυγίανση.
Αμέσως μετά τον διορισμό τους οι επόπτες θα πρέπει το αργότερο μέσα σε ένα μήνα να συντάξουν μία πρώτη έκθεση αναφοράς στην οποία περιγράφουν την οικονομική κατάσταση την οποία συνάντησαν. Η έκθεση θα αποσταλεί στην συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα και με βάση αυτή θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις σε επίπεδο κυρώσεων.
Για το χρονικό διάστημα που θα παρακολουθούν τον φορέα οι επίτροποι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τριμηνιαίες αναφορές και προτάσεις για την βελτίωσης της κατάστασης. Επίσης έχουν την εξουσιοδότηση από την τρόικα, να κάνουν αναφορά οποιαδήποτε στιγμή το θεωρήσουν αναγκαίο και για όποιο θέμα οι ίδιοι κρίνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και διαφορετικά από τον τρόπο που κρίνει η διοίκηση.
Αναλυτικότερα, όμως στις αρμοδιότητες των επιτρόπων είναι:
* Η σύνταξη ετήσιου προϋπολογισμού σύμφωνα με τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
* Κατάρτιση μηνιαίου πλάνου προβλέψεων με τις ταμειακές ανάγκες του οργανισμού ή της κρατικής επιχείρησης
*Άμεση ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συντρέχει κίνδυνος μη τήρησης του προϋπολογισμού και των ανώτατων ορίων δαπανών
* Η υποβολή προτάσεων για διορθωτικές παρεμβάσεις και ανακατανομή πιστώσεων, με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δαπάνες σε πιο σημαντικές.
*Να καταρτίζει επενδυτικά σχέδια που θα βοηθήσουν στην αύξηση των ιδίων εσόδων

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης