Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας - Περί τα 8 δισ. δολάρια η «αιμορραγία» κεφαλαίων μέσα σε λίγες εβδομάδες – «Παραμονεύουν» οι οίκοι αξιολόγησης

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας - Περί τα 8 δισ. δολάρια η «αιμορραγία» κεφαλαίων μέσα σε λίγες εβδομάδες – «Παραμονεύουν» οι οίκοι αξιολόγησης
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η "αιμορραγία" κεφαλαίων στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της οικονομίας και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, περί τα 8 δισ. δολαρίων κεφάλαια ήδη έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία από τις αρχές Μαΐου, εξαιτίας δύο παραγόντων: Της πολιτικής αναταραχής και των διεθνών εξελίξεων με την κυριότερη την  ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της κεντρικής τραπέζης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό λόγω της επιτακτικής ανάγκης εισροής ξένων κεφαλαίων για να περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 60,0 δισ. δολάρια για το 2013 έναντι 48,9 δισ. δολαρίων που έκλεισε το 2012.
Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης της τουρκικής οικονομίας, εξαιτίας του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος για τον τουρισμό της χώρας, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κοινωνικές αναταραχές.
Παράλληλα, στην εξαμηνιαία της έκθεση Global Economic η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε στο 3% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στην Τουρκία, από 4% που ήταν η προηγούμενη. Για το 2014 η τράπεζα προβλέπει αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ενώ για το 2015 η εκτίμηση για ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,7%.
Η έκθεση, αφού σημειώνει πως η τουρκική οικονομία είχε αυξηθεί 8,8 τοις εκατό το 2011, τονίζει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα της χαλαρής μακροοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ανέλθει φέτος σε 6,9%, το 2014 σε 7,1% και το 2015 σε 7,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης