Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει 9 «αγκάθια» μέσα σε 9 μέρες που επιστρέφει η τρόικα - Τρύπα μισό δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία - Στα 1,7 δισ. ευρώ προσγειώνεται ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013

Η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει 9 «αγκάθια» μέσα σε 9 μέρες που επιστρέφει η τρόικα - Τρύπα μισό δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία - Στα 1,7 δισ. ευρώ προσγειώνεται ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013
(upd2)Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία έχει 9 μέρες διορία από την τρόικα για να βρει λύσεις στα 9 «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος.
Οι δανειστές επιστρέφουν στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες έχουν «κολλήσει» στις 12.500 διαθεσιμότητες, στην τρύπα των 2 δις. ευρώ του ΕΟΠΠΥ και στον ενιαίο φόρο των ακινήτων για τον οποίο παραμένουν σε εκκρεμότητα τα σχέδια επιβολής του.
Στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες προστέθηκε και η αναθεώρηση του στόχου των 2,6 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» των εισπράξεων στα 1,7 – 1,8 δις. ευρώ εξαιτίας του «ναυαγίου» με την ΔΕΠΑ.
Ακόμη και η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για το 66% του ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να καλύψει το κενό στα έσοδα που έχει δημιουργήσει η αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του φιλέτου των ΔΕΚΟ, όπως είναι η Δημόσια Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου.

Αναλυτικότερα, στην «ατζέντα» με τα ανοικτά θέματα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στην επιστροφή της η τρόικα περιμένει και ένα πρώτο στίγμα και για τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.
2. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η «τρύπα» υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Επιτροπή της τρόικας και στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν το ακριβές ύψους της «μαύρης τρύπας» του ΕΟΠΥΥ και να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή της.
3. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ. Έτσι, ασκεί πιέσεις ώστε να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δανειστές εμφανίζουν αντιρρήσεις για την είσπραξη του φετινού «χαρατσιού» σε 5 δόσεις και ζητεί να μειωθούν οι δόσεις σε 4, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά ποσό 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. Στους λογαριασμούς του Ιουνίου που έχει αποστείλει η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται το χαράτσι των ακινήτων.
4. Η τρύπα των 550 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο φετινό πεντάμηνο έχει προβληματίσει την τρόικα που ζητά παρεμβάσεις για μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε ποσοστό 0,6%. Σημαντική ήτνα η κάμψη στις εισπράξεις των άμεσων φόρων. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν:
* 261 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι των στόχων από άμεσους φόρους κερδών επιχειρήσεων
* 81 εκατ. ευρώ λιγότερα από άμεσους φόρους εισοδήματος στα νοικοκυριά.
5. Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμες παρεμβάσεις από την μη εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.
6. Η τρύπα των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.
7. Να εξετάσει την πρόταση του ΔΝΤ για κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές και ιδίως του μειωμένου κατά 30% καθεστώτος του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου περιορισμένες είναι πλέον οι πιθανότητες να αποδεχθεί η τρόικα το ελληνικό αίτημα για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
8. Η τοποθέτηση επιτρόπων σε 75 φορείς του Δημοσίου μεταξύ των οποίων και ΔΕΚΟ που κρατούν στο «σκοτάδι» τα οικονομικά τους στοιχεία. Οι φορείς αυτοί έχουν μπει στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών ενώ σε μία δεύτερη έχουν καταχωρηθεί οι οργανισμοί που τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποίησαν έξοδα πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
9. Η αναθεώρηση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων σε επίπεδα κάτω από τα 2,6 δις. ευρώ αφού το «ναυάγιο» στην ΔΕΠΑ καθιστά ανέφικτη την είσπραξη αυτού του ποσού που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο. Εκτιμάται ότι ο στόχος θα «ψαλιδισθεί» στο 1,7 – 1,8 δις. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση 07:07)

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης