Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ING: Εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται το κλίμα στην Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές μπορεί να καθυστερήσει ακόμη για τουλάχιστον 2 χρόνια

ING: Εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται το κλίμα στην Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές μπορεί να καθυστερήσει ακόμη για τουλάχιστον 2 χρόνια
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της αγοράς ομολόγων της Ελλάδας ο Alessandro Tentori, αναλυτής της ING, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθουν οι αποδόσεις κοντά στο 15%, τότε θα σημάνει ότι η αγορά θα μείνει κλειστή για την χώρα για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια ακόμη.
Αν και είδαμε από την αρχή του έτους ένα μεγάλο ράλι στην αγορά ελληνικών ομολόγων, πλέον βλέπουμε το κλίμα να έχει επιδεινωθεί σημαντικά, και οι αποδόσεις πάλι να βρίσκονται πάνω από το 10%. Από τη μία μεριά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ και από την άλλη η μίνι πολιτική κρίση, και σαφώς η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά, επηρέασαν την πορεία των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Tentori, η πρόσφατη άνοδος των ελληνικών ομολόγων ήταν απόρροια περισσότερο της βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά και λιγότερο εξαιτίας της τοποθέτησης με βάση τα θεμελιώδη της χώρας. Οι επενδυτές αναζητούσαν φθηνές τοποθετήσεις με ισχυρές αποδόσεις, ώστε να διοχετεύσουν την φθηνή ρευστότητα την οποία αντλούσαν.
Όμως ενώ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014 φαινόταν πιο πιθανή υπό τη βελτίωση του κλίματος και της μείωσης των αποδόσεων σε μονοψήφια ποσοστά, κάτι τέτοιο φαίνεται τώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πιο μακρυνή προοπτική.
Πάντως ο Tentori αφήνει ένα ενδεχόμενο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας συνεχίσει να μειώνεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στις αγορές για δανεισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης