Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 2,5 εκατ. ευρώ οι πρώτες εισπράξεις από την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Βεβαιώθηκαν οφειλές 11 εκατ. ευρώ υπό τον φόβο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των ακινήτων - Αρκετοί οφειλέτες πλήρωσαν εφάπαξ…

Στα 2,5 εκατ. ευρώ οι πρώτες εισπράξεις από την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Βεβαιώθηκαν οφειλές 11 εκατ. ευρώ υπό τον φόβο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των ακινήτων - Αρκετοί οφειλέτες πλήρωσαν εφάπαξ…
Στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, μήπως και ανεβάσουν ταχύτητα τα φορολογικά έσοδα δεδομένου ότι οι εισπράξεις στο πρώτο πεντάμηνο βρίσκονται πίσω κατά 372 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους πουν έχουν τεθεί.
Μόνο η υστέρηση από τον ΦΠΑ φθάνει στα 115,5 εκατ. ευρώ αφού τα έσοδα που έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής στα ταμεία φθάνουν στα 3,82 δις. ευρώ έναντι στόχου 3,935 δις. ευρώ. Για το σύνολο του έτους στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει σε εισπράξεις 9 δις. ευρώ από τον φόρο.
Στο πεντάμηνο οι εισπράξεις από τα φορολογικά έσοδα φθάνουν στα 10,169 δις. ευρώ έναντι στόχου για έσοδα 10,541 δις. ευρώ με το ποσοστό της απόκλισης να φθάνει στο 3,5%.
Μόνο το Μάιο η «βουτιά» στα έσοδα άγγιξε το 14% με την υστέρηση να φθάνει σε απόλυτα μεγέθη τα 331,8 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα έχει κάνει ήδη μία πρώτη νύξη για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η «τρύπα» στα έσοδα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες και απειλήσει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
Προς το παρόν το έλλειμμα στα ταμεία κρατά πάνω από τα νοικοκυριά τον εφιάλτη των νέων μέτρων εκτός και αν η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη καλύψει το «κενό» στα κρατικά ταμεία.
Τα πρώτα στοιχεία κρίνονται ενθαρρυντικά από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών καθώς χιλιάδες οφειλέτες υπό την απειλή της κατάσχεσης του μισθού, της σύνταξης ακόμη και του σπιτιού τους, έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Κατά πληροφορίες, σε 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι εισπράξεις που έχουν καταμετρήσει στην γενική γραμματεία εσόδων οι οποίες προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 11 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα 2,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλέτες που έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους γλιτώνοντας έτσι το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής .
Το υπόλοιπο ποσό των 300.000 ευρώ αντλήθηκε από οφειλέτες οι οποίες μπήκαν στην ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από τις 17 Ιουνίου επιλέγοντας ένα από τα προγράμματα των 48 ή των 100 δόσεων.
Θα επιβαρυνθούν βέβαια με ένα πρόσθετο καπέλο» 8,5% με το οποίο θα τοκίζεται το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη σημείωσαν τον Μάιο νέο ρεκόρ φθάνοντας στα 59,16 δις. ευρώ από 58,2 δις. ευρώ τον Απρίλιο.
Μέσα σ' έναν μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 874 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση από την αρχή του έτους φθάνει στα 3 δισ. ευρώ. Από την μεγάλη αυτή «πίτα» των οφειλών έχουν ρυθμιστεί χρέη 1,5 δις. ευρώ από 2.168.108 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη:
*Τα 26,3 δισ. ευρώ ή το 44,5% προέρχονται από φορολογικά πρόστιμα
* Τα 13,1 δισ. ευρώ από οφειλές ΦΠΑ
* Τα 16,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους.
Μόνο τον Μάιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ έφθασαν τα 135,56 εκατ. ευρώ.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης