Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

JP Morgan: Βλέπει το χρέος της Ελλάδος στο 184% το 2020 - Προτείνει μια ριζοσπαστική λύση...

tags :
JP Morgan: Βλέπει το χρέος της Ελλάδος στο 184% το 2020 - Προτείνει μια ριζοσπαστική λύση...
Σε μια ρηξικέλευθη πρόταση προχώρησε ο οικονομολόγος της JP Morgan επί των ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων, David Mackie κι ενώ σφίγγει ο κλοιός της κρίσης χρέους πάνω από την ευρωζώνη, η αβεβαιότητα της αγοράς εντείνεται και το κόστος δανεισμού αυξάνεται.
Η Ελλάδα, δεδομένου ότι θα εξαντλήσει το πρόγραμμα στήριξης από την τρόικα και το ΔΝΤ ως το 2013 και στη συνέχεια θα απεμπλακεί από αυτό και θα επιστρέψει στον απευθείας δανεισμό από τις αγορές, θα δει το δημόσιο χρέος της να αυξάνεται αντί να μειώνεται και να φτάνει στο 184% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2020, σύμφωνα πάντα με τον Mackie.
Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας υπολογίζεται σε ορίζοντα εννιαετίας να έχει σκαρφαλώσει στο 155% του ΑΕΠ της χώρας από το 97% όπου βρίσκεται σήμερα.
Προφανώς η πολιτική δανεισμού είτε μέσω του προγράμματος στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ είτε μέσω των αγορών με την πρακτική δημοπρασίας ομολόγων οδηγεί τις χώρες σε αδιέξοδο.
Ο Mackie προτείνει μια αλλαγή στο σύστημα. Η διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες έχει να κάνει με τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους που καλύπτεται με κρατικά ομόλογα και αποτυπώνεται στο spread του δεκαετούς ομολόγου κάθε χώρας της ευρωζώνης σε σύγκριση με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο βάσης.
Θιασώτης της λογικής “όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα”, ο David Mackie προτείνει μείωση του επιτοκίου της Γερμανίας στο 1%. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση επιβράβευση της πλέον αξιόπιστης, σύμφωνα και με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτή η επιβράβευση δεν θα έχει ευεργετικά οφέλη μόνο για τους Γερμανούς αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες αν υιοθετηθεί μέσω παρέμβασης. Πρέπει δηλαδή να βρεθούν αγοραστές του γερμανικού bund που να δεχτούν να το αγοράσουν στη δεκαετία με απόδοση 1%.
Κάτι τέτοιο θα επιφέρει αυτομάτως μείωση κοντά στις δύο με δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες και των κρατικών δεκαετών ομολόγων και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ μιας και η διακύμανσή τους συσχετίζεται ευθέως μέσω του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης.
Ο Pavan Wadhwa, οικονομολόγος της JP Morgan θεωρεί ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των Γερμανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και μέχρι τώρα αισθάνονται πως αυτοί κατά κύριο λόγο στηρίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Ο Wadhwa υποστηρίζει ότι “η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ένα βήμα πριν από την ένταξή τους στο μηχανισμό στήριξης”, οπότε κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan ουσιαστικά προτείνουν την ένταξη της Γερμανίας σε έναν προστατευτικό μηχανισμό που θα κρατά το επιτόκιο δανεισμού στη μία ποσοστιαία μονάδα, ώστε να μειώνεται αντίστοιχα και το κόστος δανεισμού όλων των υπολοίπων χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης