Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις 19:00 το απόγευμα συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - Σε απολύσεις στο δημόσιο, τρύπα ΕΟΠΠΥ και δημοσιονομικό κενό σκαλώνει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Στις 19:00 το απόγευμα συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - Σε απολύσεις στο δημόσιο, τρύπα ΕΟΠΠΥ και δημοσιονομικό κενό σκαλώνει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ
Άκαμπτη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε η τρόικα στη μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες με τη μισή κυβέρνηση.
Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση σχεδόν 9 ωρών, παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό κενό του 2013, την τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΠΥ και με το νέο μηχανισμό είσπραξης του ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί στα ακίνητα.
Μέχρι τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί το νέο Eurogroup, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πολλά από αυτά τα μέτωπα για να μπορέσει να πάρει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Για την ώρα, όνειρο θερινής νυκτός αποτελεί το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το φετινό δημοσιονομικό κενό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διατυπώνει αμφιβολίες για τα εξής σημεία:
- Στο σχέδιο επιβολής του ειδικού φόρου ακινήτων, για το οποίο οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερους συντελεστές, ώστε να καλυφθεί η φετινή τρύπα στα έσοδα που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο.
- Στην τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τις χιλιοίς στις επιχειρήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται τρύπα 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014.
- Στα εργασιακά. Οι δανειστές θέτουν θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους.
- Σε διαθεσιμότητα - μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Η τρόικα έβγαλε κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση που δεν έχει προχωρήσει καθόλου το θέμα των 12.500 διαθεσιμοτήτων.
Σήμερα θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα στις 19:00, ενώ νωρίτερα στις 14:00 τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν την πρόοδο του Μνημονίου στη χώρα μας.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης