Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Citigroup ένα καλό μοντέλο για τον τρόπο αποκρατικοποίησης τραπεζών – Ιδανικό σενάριο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank ή και των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών αν δεν εξασκηθούν πλήρως τα warrants

tags :
  Η Citigroup ένα καλό μοντέλο για τον τρόπο αποκρατικοποίησης τραπεζών – Ιδανικό σενάριο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank ή και των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών αν δεν εξασκηθούν πλήρως τα warrants
Η Citigroup η αμερικανική τράπεζα με 1,89 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό, tangible book value 161 δισεκ. δολάρια και κεφαλαιοποίηση 154 δισεκ. δολάρια ή 51,8 δολάρια ανά μετοχή με βάση το κλείσιμο στις 15 Ιουλίου 2013 είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008 με την υπόθεση των subprime.

Από το 2008, η Citigroup έχει λάβει 45 δισ. δολάρια από το κρατικό πακέτο στήριξης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP), συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο δύο πακέτων διάσωσης.
Τον Ιούνιο του 2009, το υπ. Οικονομικών αντάλλαξε προνομιούχες μετοχές 25 δισ. δολαρίων με κοινές, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.
Στην πρώτη φάση της κρίσης, οι περισσότερες απόπειρες διάσωσης τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη συντελέστηκαν με ενέσεις κρατικών κεφαλαίων και με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, μια τοποθέτηση που θεωρείται ασφαλέστερη από τις κοινές.
Στη συνέχεια, όμως, κρίθηκε απαραίτητη η ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών της Citigroup με κοινές, εφόσον οι τελευταίες συνδέονται με τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier 1), τα οποία αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς για την ευρωστία μιας τράπεζας.
Από τα 45 δισεκ. που είχε επενδύσει η  Αμερικανική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2008 η Citigroup επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 2009 περίπου 20 δισ. δολάρια, με την κυβέρνηση να μετατρέπει το υπόλοιπο της συμμετοχής του κράτους σε 7,7 δισ. κοινές μετοχές στην τιμή των 3,25 δολαρίων εκάστη, ή  μερίδιο της τάξεως του 27%.
Εν συνεχεία πούλησε το αμερικανικό δημόσιο μετοχές Citigroup έναντι 4,3 δισ. δολ. και στην τιμή των 3,91 δολαρίων μειώνοντας το ποσοστό του στο 18% και η μείωση συνεχίστηκε.
Το μοντέλο της Citigroup, όπου το κράτος επένδυσε 45 δισεκ. δολάρια και σχετικά άμεσα ξεκίνησε η πώληση των μετοχών που απέκτησε στην τράπεζα είναι και το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Τρόικα για την Eurobank στην Ελλάδα και ενδεχομένως και για τις υπόλοιπες τράπεζες αν δεν ασκηθούν όλα τα warrants.
Η Citigroup μια τράπεζα που ιδρύθηκε το 1812 και διαθέτει 200 εκατ λογαριασμούς, μετά τον κίνδυνο κατάρρευσης της το 2008 βρέθηκε στο β΄ τρίμηνο του 2013 να εμφανίζει κέρδη 3,889 δισεκ. δολάρια ενώ η Citigroup Holding όπου έχουν υπαχθεί assets 144 δισεκ. δολαρίων εμφάνισε ζημίες 579 εκατ. δολάρια.
Η μετοχή της Citigroup είχε στην κυριολεξία καταρρεύσει σε εξευτελιστικά επίπεδα αλλά μετά τα απανωτά reverse split διαμορφώνεται στα 51,8 δολάρια με κεφαλαιοποίηση 154 δισεκ. δολαρίων.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πείραμα του αμερικανικού δημοσίου πέτυχε στην Citigroup υπό την έννοια ότι πούλησε και πουλάει σταδιακά το ποσοστό που κατέχει στην τράπεζα.
Το μοντέλο Citigroup αποδεικνύει ότι αν υπάρξει σωστή αναδιάρθρωση στην τράπεζα, να ληφθεί υπόψη ότι έχει μειώσει το ενεργητικό κατά 131 δισεκ. δολάρια και πουλάει περιουσιακά στοιχεία, το κράτος μπορεί να πάρει τα κεφάλαια που επένδυσε πίσω και η Citigroup να περάσει πάλι στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Το μοντέλο της Citigroup θα εφαρμοστεί στην Eurobank και θα αποτελέσει ένα άκρως σημαντικό παράδειγμα για το ελληνικό banking ειδικά μάλιστα αν η ιδιωτικοποίηση είναι επιτυχής.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης