Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δώρο και εφιάλτη μαζί αποτελούν τα υψηλά επιτόκια...

Δώρο και εφιάλτη μαζί αποτελούν τα υψηλά επιτόκια...
Δώρο και ταυτόχρονα εφιάλτης είναι τα υψηλά επιτόκια που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από τη μία καταθέτες και  επενδυτές απολαμβάνουν τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων ετών και από την άλλη τραπεζίτες και δανειολήπτες δέχονται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στα οικονομικά τους από το ακριβό χρήμα.

Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί μέσα στο 2011, καθώς, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, δεν αποκλείεται άνοδος και των ευρω-επιτοκίων μέσα στο έτος. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετατρέψει σε «ευσεβείς πόθους» τις προσπάθειες των τραπεζιτών για αποκλιμάκωση του ακριβού χρήματος.
Ο κ. Τρισέ χτύπησε χθες «καμπανάκι» για την αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για πιθανή αύξηση των ευρω-επιτοκίων μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το επιτόκιο του ευρώ είχε εκτιναχθεί ακόμα και στο 4% στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση και υπό τον φόβο του ευρω-πληθωρισμού.

Ποιοι κερδίζουν από την άνοδο των επιτοκίων


Οι καταθέτες και οι επενδυτές είναι αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά δεν μπορούν να δανειστούν από τη διατραπεζική και παράλληλα βλέπουν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεων τους να συρρικνώνονται, στρέφονται στην εσωτερική αγορά. Προκειμένου λοιπόν να δελεάσουν υποψήφιους καταθέτες, αναγκάζονται να προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Για ποσά άνω των 30.000 ευρώ και για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια άνω του 4,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο «παιχνίδι», δίνοντας επίσης δελεαστικά επιτόκια, τουλάχιστον 3,5% ή και 4%. Παράλληλα, κερδίζουν έδαφος και οι λεγόμενες «κλιμακωτές» καταθέσεις, τις οποίες οι τράπεζες διαθέτουν σε εκείνους που θέλουν υψηλές αποδόσεις αλλά και δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, για όσο μεγαλύτερο διάστημα αφήνει κανείς τα χρήματα του στην τράπεζα, τόσο αυξάνει και το επιτόκιο, φτάνοντας ακόμα και στο 10%.
Ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, και μάλιστα αφορολόγητες για όσους διακρατήσουν την επένδυση μέχρι τη λήξη της, προσφέρουν και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Η απόδοση στην πρόσφατη δημοπρασία εξαμήνων εντόκων διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα δελεαστικό 4,9%, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα δημοπρατηθούν τρίμηνα έντοκα, στα οποία η απόδοση αναμένεται να είναι εξίσου συμφέρουσα για τους επενδυτές.

Και ποιοι χάνουν από το ακριβότερο χρήμα...

Στον αντίποδα όμως, χαμένοι από το «ακριβό χρήμα» βγαίνουν εκατομμύρια δανειολήπτες, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες. Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μια σειρά από σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμη και τη μία ολόκληρη μονάδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μάλιστα, αν τελικά αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, εκτινάσσοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Παράλληλα, και οι ίδιες οι τράπεζες πληρώνουν το τίμημα του ακριβού χρήματος. Καθώς αναγκάζονται να αντλούν ρευστότητα με μεγάλο κόστος, βλέπουν το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη τους να μειώνονται και τους ισολογισμούς τους να χειροτερεύουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξάλλου έχει ζητήσει επανειλημμένως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Εντούτοις, όσο οι πόρτες των διεθνών αγορών παραμένουν κλειστές και ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία γενικότερα παραμένει ακριβώς, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητα τους, είτε αυτή προέρχεται εκτός είτε εντός συνόρων.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης