Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η λύση της ΑΜΚ σε τιμή κάτω των 1,54 ευρώ και όχι placement για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank τον Μάρτιο του 2014 Προσλαμβάνονται σύμβουλοι τέλη Αυγούστου και τον Νοέμβριο το due diligence

tags :
Η λύση της ΑΜΚ σε τιμή κάτω των 1,54 ευρώ και όχι placement για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank τον Μάρτιο του 2014 Προσλαμβάνονται σύμβουλοι τέλη Αυγούστου και  τον Νοέμβριο το due diligence
Η λύση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 1,54 ευρώ - που ήταν η τιμή της αμκ του ΤΧΣ - και όχι σε placement θεωρείται η καταλληλότερη για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι η λύση της ιδιωτικοποίησης θα προέλθει μέσω placement για την Eurobank αλλά με βάση τις τελευταίες επικοινωνίες Τρόικας με το ΤΧΣ και την ΤτΕ έχει συμφωνηθεί να παραμείνει το ζήτημα ανοικτό.

Τέλη Αυγούστου  θα προσληφθούν οι σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank και τον Νοέμβριο θα υλοποιηθεί οικονομικός έλεγχος δηλαδή due diligence ώστε έως το τέλος του α΄ τριμήνου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και σημαντική της ιδιωτικοποίησης της Eurobank.  
Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και γενικώς της Τρόικα έχουν δεχθεί την ελληνική επιχειρηματολογία ότι δηλαδή το ιδανικό σενάριο θα ήταν αύξηση κεφαλαίου και όχι placement ως λύση για την Eurobank.
Παράλληλα μετά την ολοκλήρωση των stress tests που εκτιμώνται τέλη του 2013 προσδιορίζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή  της Eurobank με πιθανό σενάριο στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και να σχεδιαστεί από τώρα από την διοίκηση της Eurobank και το ΤΧΣ αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι με ποιους τρόπους θα καλυφθούν τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος «δεν αποκλείεται η επιβάρυνση στις τράπεζες από τα stress tests στο σκέλος του core tier 1 από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να κινηθεί από 1% έως 2,5%»
Η Eurobank που εμφανίζει core tier 1 μετά την εξαγορά του good TT και της Νέας Proton bank περίπου 9,6% με τα stress tests ο βασικός δείκτης των κύριων κεφαλαίων core tier 1 θα υποχωρήσει κάτω από 9%.
Έχουμε αναφέρει ότι νομοτελειακά θα υποχρεωθεί η Eurobank να  πωλήσει περιουσιακά στοιχεία είτε στα Βαλκάνια και ειδικά μια από τις δύο θυγατρικές σε Ρουμανία ή Βουλγαρία είτε στο εσωτερικό την ασφαλιστική εταιρία που είναι κερδοφόρα και σίγουρα assets που θα προσέλκυε το ενδιαφέρον μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών.
Το σχέδιο είναι η Eurobank να κρατήσει έως το 49% των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και τουλάχιστον 51% συν management να παραχωρηθεί στον στρατηγικό επενδυτή που θα μπορούσε να είναι ασφαλιστική εταιρία.
Όμως αν για κάποιους λόγους, υπάρξουν εμπόδια ή τα κεφάλαια που συγκεντρωθούν δεν είναι επαρκή θα πρέπει να υπάρχει plan B.
Αν προκύψουν από τα stress tests κεφαλαιακά ελλείμματα λογικά θα πρέπει να καλύψει ο τωρινός βασικός μέτοχος το ΤΧΣ και όχι ο μελλοντικός.
Οι λύσεις που προτείνονται για την φάση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank είναι δύο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014.
1)Να υλοποιηθεί το αρχικό σχέδιο δηλαδή placement 30% σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με 800 εκατ ή 1 δισεκ. ευρώ να αποκτήσει και τον έλεγχο του management το οποίο θα παραχωρηθεί με νομοθετική ρύθμιση.
Το placement θα επιστρέψει στο ΤΧΣ κεφάλαια εξέλιξη ενθαρρυντική μεν αλλά δεν θα επιλύει τυχόν κεφαλαιακές αδυναμίες της τράπεζας.
Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής π.χ. αν εκδηλώσει ενδιαφέρον το Fairfax από τον Καναδά να μην επιθυμεί την λύση του placement αλλά της αύξησης κεφαλαίου.
2)Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του παλαιού μετόχου δηλαδή του ΤΧΣ.  
Θα έχει προηγηθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank είτε μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων είτε με πρόσθετα κεφάλαια από το ΤΧΣ και εν συνεχεία θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με μετρητά που θα καταβάλλει ο στρατηγικός επενδυτής ή ομάδα επενδυτών.
Το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποστεί dilution αλλά το θετικό είναι ότι το νέο ποσοστό του ΤΧΣ από 98% π.χ. 78% ή 75% θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία καθώς η τράπεζα θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη.
Προφανώς η τιμή της νέας αμκ δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στα 1,54 ευρώ αλλά σε χαμηλότερη τιμή, πολύ χαμηλότερη τιμή που ίσως να είναι και κάτω του 1 ευρώ.
Πρέπει να τονιστεί ότι το placement στην Eurobank έχει αντικειμενική λογική μόνο αν η τράπεζα είναι 100% ανακεφαλαιοποιημένη.
Αν η τράπεζα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα ή είναι ελλιπώς κεφαλαιοποιημένη τότε επιβάλλεται νέα αύξηση κεφαλαίου από το ΤΧΣ που θα καλύψει τις ζημίες του stress tests και από τον νέο στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια πριν τις αμκ μετά βεβαιότητας θα έχει εξαντληθεί οριστικά  το κεφάλαιο της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων π.χ. θυγατρικών στα Βαλκάνια ή τις μη core banking δραστηριότητες.
Μεταξύ placement και αμκ η αύξηση κεφαλαίου είναι προτιμότερη για την Eurobank, δεν θα επιστρέψει κεφάλαια πίσω στο ΤΧΣ άμεσα αλλά θα αυξήσει την αξία των υφισταμένων κεφαλαίων της Eurobank και του ΤΧΣ.  
Κάθε νέο κεφάλαιο που προστίθεται στις συστημικές τράπεζες και δεν προέρχεται από το ΤΧΣ αυξάνει την αξία των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες – όπου χρειαστούν -  θα είναι σημαντικές το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από τους ιδιώτες για να προσδώσουν πρόσθετη αξία στα κεφάλαια του ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης