Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Παγίδα οι βοηθητικοί χώροι για την απαλλαγή του «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία

Παγίδα οι βοηθητικοί χώροι για την απαλλαγή του «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία
«Παγίδα» αναμένεται νʼ αποτελέσουν οι βοηθητικοί χώροι  για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολογίζουν στην απαλλαγή του «Πόθεν Έσχες» από την πρώτη κατοικία.. ...
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι βοηθητικοί χώροι θα προσμετρώνται στα απαλλασσόμενα όρια της επιφάνειας τα οποία είναι τα 120 τ.μ. ή σε αξία τα 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο φορολογικό νόμο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάργηση της απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Το μέτρο θα είναι σε ισχύ για μία διετία αφού με νέα διάταξη  εξαιρεί από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» την αγορά πρώτης κατοικίας, ώστε να «ανασάνει» η κτηματαγορά να πωληθούν κάποια από τα περίπου 150.000 αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσματα και να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό που παραμένουν σε ξένες τράπεζες.
Σύμφωνα με την εγκυκλιο του υπουργείου Οικονομικών η απαλλαγή από το πόθεν έσχες κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμα και για χρηματική δωρεά ή γονική παροχή που γίνεται για την απόκτηση της ισχύει από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
- Εξαιρείται από το πόθεν έσχες η δαπάνη αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και εμβαδού έως 120 τ.μ. από ενήλικο κατά το διάστημα 17.12.2010 έως 31.12.2012.
- Για τον  υπολογισμό των 120 τ.μ. στην συνολική επιφάνεια της πρώτης κατοικίας λαμβάνεται ακέραιη η επιφάνεια βοηθητικών χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα, όπως αποθήκη, χώρος στάθμευσης, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, κλιμακοστάσιο κ.λπ. κι εφόσον οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι.
- Σε απόκτηση κατοικίας αξίας άνω 200.000 ευρώ και επιφάνειας άνω 120 τ.μ. ισχύει πόθεν έσχες μόνο για την υπερβάλλουσα αξία και επιφάνεια.
- Αν το ακίνητο είναι επιφάνειας άνω 120 τ.μ. ή αξίας άνω 200.000 ευρώ, τότε ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων λαμβάνεται το ποσό που αναλογεί στα πέραν των 120 τ.μ.
- Αν το ακίνητο είναι επιφάνειας άνω 120 τ.μ. και αξίας άνω 200.000 ευρώ, τότε ως δαπάνη απόκτησης λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ή στην επιφάνεια.
- Για απαλλαγή από το τεκμήριο εξετάζεται αν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα που βαραίνουν το φορολογούμενο ή τη σύζυγο έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες συνολικής επιφάνειας αθροιστικά άνω των 70 τ.μ., με προσαύξηση 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 25 τ.μ. από το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.
- Σε αξία οικοδομής άνω 200.000 ευρώ, παρέχεται απαλλαγή για τη δαπάνη μέχρι των 200.000 ευρώ. Αν η επιφάνεια υπερβαίνει τα 120 τ.μ. παρέχεται απαλλαγή για τη δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια των 120 τ.μ.. Αν συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις (δαπάνη άνω 200.000 ευρώ και επιφάνεια άνω 120 τ.μ.), παρέχεται απαλλαγή για το μικρότερο από τα δύο ποσά της δαπάνης. Δηλαδή απαλλάσσεται το μικρότερο, κατά περίπτωση ποσό μεταξύ της δαπάνης μέχρι τα 200.000 ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια μέχρι τα 120 τ.μ..
-  Το  συνολικό ποσό της δαπάνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια των 200.000 ευρώ και των 120 τ.μ. ανεξάρτητα αν η δαπάνη πραγματοποιείται εντός του ίδιου ή διαφορετικών ετών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης