Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μια μονάδα κάτω στα επιτόκια δανεισμού προσδοκά η Αθήνα μαζί με την επιμήκυνση

Μια μονάδα κάτω στα επιτόκια δανεισμού προσδοκά η Αθήνα μαζί με την επιμήκυνση
Σε χαμηλότερα επιτόκια εξόφλησης του ελληνικού δανείου των 110 δις. ευρώ προσβλέπει η Αθήνα μαζί με τις τελικές αποφάσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής......
Έστω και με μία μονάδα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού η Ελλάδα θα γλίτωνε σε τόκους το ποσό των 3 δις. ευρώ.                         
Το θέμα πάντως της επιμήκυνσης πήρε παράταση για τον Μάρτιο μαζί με το τελικό κείμενο των αποφάσεων για το ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.      
Τον δρόμο για ευνοϊκότερα επιτόκια άνοιξαν οι χθεσινές συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών άφησαν ανοικτό  το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στο κόστος δανεισμού. Όπως έγινε γνωστό θα πρέπει να υπάρξουν ίδιοι όροι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία.
Στόχος για την Ελλάδα είναι μέσα από την αύξηση του αποθεματικού του μηχανισμού στήριξης να υπάρξει  μία καλύτερη  αναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου δανεισμού. Το νέο αυτό επιτόκιο θα ισχύσει για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά τον μηχανισμό.
Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται από το μηχανισμό με κυμαινόμενο επιτόκιο 4,8% ( σ.σ. ισοδυναμεί με 5,5% σε σταθερό) ενώ η Ιρλανδία δανείζεται με 5,8%.
Μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα κατά 1% που θα έφτανε το επιτόκιο δανεισμού στο 3,8% και θα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση 3 δις. ευρώ σε τόκους.  
Με επιτόκιο3,8 % η επιβάρυνση από τους τόκους έφθανε στην τριετία τα 13,5 δις.  με επιτόκιο 4,8% η Ελλάδα θα πλήρωνε τόκους 16,5 δις ευρώ περίπου.
Πάντως η Ελλάδα ξεκινά σε διαφορετική αφετηρία με αυτήν την Ιρλανδίας. Η χώρας μας διεκδικεί μεν την μείωση του κόστους δανεισμού από το μηχανισμός στήριξης και παράλληλα την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του. Κρίσιμο θέμα στην επιμήκυνση θα αποτελέσει το κομμάτι του χρέους στο οποίο θα εφαρμοστεί.
Αν δηλαδή εφαρμοστεί για τις δόσεις από την λήψη της απόφασης για επιμήκυνση και μετά ή για το σύνολο του χρέους των 110 δις ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση δηλαδή την επιμήκυνση του συνόλου του δανείου οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου στην τριετία 2014-2016 θα μειωθούν κατά 73,7 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη ελάφρυνση, ύψους 61,7 δισ. ευρώ, θα προκύψει για την εξαιρετικά επιβαρημένη διετία 2014-2015, κατά την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται στα 147,5 δισ. ευρώ και με την επιμήκυνση θα πέσουν στα 85,8 δισ. ευρώ.
Τα ποσά που θα «γλιτώσει» η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα επιβαρύνουν τμηματικά τις δανειακές ανάγκες της οκταετίας 2017-2024.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης