Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΔΝΤ: Ζητά φόρους 4,15 δισ. ευρώ από τα ακίνητα το 2014 - Για να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ - Οι 7 κατηγορίες που θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος

ΔΝΤ: Ζητά φόρους 4,15 δισ. ευρώ από τα ακίνητα το 2014 - Για να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ - Οι 7 κατηγορίες που θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος
Λογαριασμό - «τέρας» ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στην «βαρυχειμωνιά» της κρίσης για 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Φτάνει τα 4,15 δισ. ευρώ και αποτελεί το συνολικό ποσό των φόρων που θα επιβληθεί στις περιουσίες των Ελλήνων το 2014, για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η είσπραξη των 2,9 δις. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.
Η ιδέα για ακόμη περισσότερους φόρους στα ακίνητα έναντι του αρχικού σχεδίου για 3,7 δισ. ευρώ προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην δημοσιότητα, προτρέπει την κυβέρνηση να «αβγατίσει» τους φόρους κατά 880 εκατ. ευρώ στα ακίνητα για να διασφαλιστούν οι εισπρακτικοί στόχοι.
Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές είναι σαν να προεξοφλούν την αποτυχία του ενιαίου φόρου και ζητούν από τώρα παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο. Στην έκθεση εκτιμάται ότι από τα 4,15 δισ. ευρώ των συνολικών φόρων στην περιουσία στα δημόσια ταμεία θα εισέλθει μόλις το 70%, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και η φορολογική διοίκηση θα αναλάβει την υποχρέωση να τα εισπράξει μόνο μέσω της οδού των κατασχέσεων.
Το ΔΝΤ στην έκθεση καθορίζει τις 7 κατηγορίες - «δεξαμενές» του ενιαίου φόρου και οι οποίες είναι:
• Αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.): 2,28 δισ. ευρώ.
• Οικόπεδα φυσικών προσώπων: 786,1 εκατ. ευρώ.
• Εμπορικά ακίνητα νομικών προσώπων: 272,9 εκατ. ευρώ.
• Επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 505,6 εκατ. ευρώ.
• Οικόπεδα νομικών προσώπων: 81,2 εκατ. ευρώ.
• Βιομηχανικές και λοιπές εγκαταστάσεις νομικών προσώπων: 68,5 εκατ. ευρώ.
• Αγροτεμάχια: 158,8 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο νέος φόρος διευρύνει επίσης τη φορολογική βάση, καθώς περιλαμβάνει ακίνητα για τα οποία η σημερινή φορολογική επιβάρυνση μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ είναι πολύ μικρότερη έως ανύπαρκτη (π.χ. αγροτεμάχια και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα), είναι σαφές πως οι επιταγές της τρόικας οδηγούν σε άγρια φοροεπιδρομή.
Επιπλέον, λειτουργούν ως άλλος ένας μοχλός πίεσης υπέρ της παράτασης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο.
Τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ δείχνουν σαφέστατα την προτίμησή τους προς την επέκταση του «χαρατσιού» και για το 2014. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου σημειώνουν δε στην έκθεσή τους ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί από το προσεχές έτος ο νέος Ενιαίος Φόρος, το πλαίσιο που τον διέπει θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε 2-3 χρόνια, επειδή ο ενιαίος φόρος «κουβαλά» σοβαρές αδυναμίες που μεταφέρθηκαν από τον ΦΑΠ, όπως:
- Ο φόρος βασίζεται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και όχι στο σύνολο της περιουσίας (π.χ. εάν δύο άτομα κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο, κάθε άτομο αξιολογείται βάσει του μεριδίου ιδιοκτησίας του).
- Η διαχείριση του φόρου εξαρτάται από την ειλικρίνεια των φορολογουμένων, δεδομένης της έλλειψης περιουσιολογίου.
- Η μέθοδος υπολογισμού του φόρου δεν σχετίζεται επαρκώς με την εμπορική αξία του ακινήτου (σ.σ. λόγω της διαφοράς αντικειμενικών-εμπορικών αξιών).
- Το 40% των εσόδων από τον νέο φόρο προέρχεται από τους ιδιοκτήτες που φορολογούνται με τους τρεις χαμηλότερους συντελεστ
Εντωμεταξύ, με φόρους που συνολικά ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ επιβαρύνθηκαν περίπου 600 φορολογούμενοι που αναγκάστηκαν να περάσουν -την περασμένη εβδομάδα- από την εφορία για να ελεγχθεί η φορολογική δήλωσή τους προτού εκκαθαριστεί από το σύστημα taxis.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από τους 4.000 φορολογούμενους που κλήθηκαν για έλεγχο, οι 600 πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της εφορίας καθώς εντοπίστηκαν, είτε με πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, είτε με ανακριβής καταχωρίσεις εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων.
Αποτέλεσμα τούτου ήταν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που ενώ περίμεναν επιστροφή καλούνται να πληρώσουν τώρα(!). Εκτός από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος επιβαρύνονται και με πρόστιμα που κυμαίνονται από 200 - 1000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 υπόχρεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης