Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κερδισμένοι και χαμένοι από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων - Έσοδα 5 δισ. θα χάσουν 23 ασφαλιστικοί οργανισμοί - Απειλούνται συντάξεις και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους - «Ανάσα» για τους καταναλωτές, γλιτώνουν τις «κρυφές» επιβαρύνσεις

Κερδισμένοι και χαμένοι από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων - Έσοδα 5 δισ. θα χάσουν 23 ασφαλιστικοί οργανισμοί - Απειλούνται συντάξεις και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους - «Ανάσα» για τους καταναλωτές, γλιτώνουν τις «κρυφές» επιβαρύνσεις
(upd)Τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθεί από το 2014 η κυβέρνηση με τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο να είναι οι κερδισμένοι.
Τα έσοδα τα οποία θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα ακόμη υπερβαίνουν τα 4 με 5 δις. ευρώ.
Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις.
Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το ταμείο Νομικών από 24 και τα ταμείο Λιμενικών από 10.
Από τον τεράστιο «ιστό» των μικρών αυτών φόρων μεγάλες απώλειες στις μηνιαίες εισπράξεις θα έχουν επίσης πολλοί οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και αρκετά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού κατευθύνονται σήμερα 30 φόροι υπέρ τρίτων, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ( ΕΠΟ) 16, στον ΟΑΕΔ 21, στον ΟΛΠ 6, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων 4 και στον Δικαστικό Σύλλογο 1.
Μέσα στις επόμενες ημέρες η επιτροπή υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία και μένει να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς θα διατηρηθούν ποιοι θα καταργηθούν.
Οι φόροι υπέρ τρίτων φθάνουν τους 580 με έσοδα που αγγίζουν τα 10 δις ευρώ και αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις.
Οι φόροι αυτοί επιβάλλονται με διάφορες μορφές –όπως φόροι, τέλη, εισφορές, δασμοί, δικαιώματα και ενισχύσεις– και προσδιορίζονται είτε ως ποσοστό επί της αξίας μιας συναλλαγής ή ενός αγαθού/υπηρεσίας είτε σε απόλυτα ποσά. Ορισμένοι από τους φόρους αυτούς εισπράττονται από το κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλοι εισπράττονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους.
Η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των φόρων υπέρ τρίτων αυξάνει σημαντικά την τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών –χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει και ανταποδοτικότητα–, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Στα τέλη του 2010, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ζήτησε να καταργηθούν 29 μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ σε ποσοστό 3% για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης και σε ποσοστό 0,5% για τα προϊόντα ζωικής, αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής προέλευσης επί της αξίας των προϊόντων, εισφορές της τάξης του 14,5% υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν όλα τα ναύλα πέραν του ΦΠΑ, την εισφορά 20% επί της αξίας της διαφήμισης στον έντυπο Τύπο και 21,5% στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Για την καταγραφή των εκατοντάδων αυτών «κρυφών» φόρων στο Γενικό Λογιστήριο χρησιμοποίησαν ως «μπούσουλα» τη μελέτη αναμόρφωσης του ελληνικού φορολογικού συστήματος που έγινε το 2002΄από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο.
Δεν πρέπει να παραμεληθεί το γεγονός ότι η κατάργηση αυτών των φόρων είναι ένα θέμα με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

(πρώτη ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2013, 07:11)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης